Албанија НАТО-у нуди базу Пашалиман из совјетске ере

Танјуг
Албанија НАТО-у нуди базу Пашалиман из совјетске ере

ТИРАНА - Албанија је понудила НАТО-у на коришћење некадашњу совјетску поморску базу Пашалиман, саопштио је данас кабинет албанског премијера.

Премијер Еди Рама рекао је да би поморска база Пашалиман, 180 километара јужно од Тиране, могла да буде "додатна вриједност" за Алијансу и да је Албанија припремила пројекат за њену обнову, преноси АП.

База Пашалиман, која се налази испод Валонског залива изграђена је 1950-их а у њој је Совјетски Савез држао 12 подморница.

Послије раскида веза Тиране и Москве 1961, Пашалиман је остао као поморска база у којој су биле смјештене четири преостале подморнице и други мањи војни бродови.

База је опљачкана 1997. када је једна од тада најсиромашнијих земаља Европе запала у хаос због пропасти пирамидалних штедионица у којима су многи изгубили животне уштеђевине.

Три подморнице су продате у отпад, док је четврта остала, а влада разматра да ли да је претвори у музеј.

Турска је реновирала базу Пашалиман која се од тада се користи као поморска база за неке војне бродове који патролирају Јонским и Јадранским морем.

НАТО је започео радове на унапређењу албанске ваздушне базе Кучове из комунистичког доба, 85 километара јужно од Тиране, како би се омогућило њено коришћење за операције Алијансе.

Албанија је чланица НАТО од 2009.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана