Албанци у Скопљу прогласили »републику Илириду«

Срна
Албанци у Скопљу прогласили »републику Илириду«

Скопље - Група македонских Албанаца, предвођена бившим послаником у Собрању Невзатом Халилијем, прогласила је данас у Скопљу "републику Илириду" и најавила прикупљање потписа за расписивање референдума о њеном формирању.

"Илирида ће бити фактор стабилности на Балкану и ЕУ, будући да ни најмање неће угрозити административне границе, већ ће бити извршена конфедерална реорганизација између републике Илириде и Бивше Југословенске Републике Македоније - БЈРМ", саопштили су иницијатори проглашења.

Иницијатори не признају Оквирни уговор из Охрида, чијим је потписивањем 2001. године окончан сукоб албанских побуњеника и македонских снага безбједности и сматрају да он није донио никакву корист албанском народу.

"Илирида ће бити демократска република и гарантоваће сва права мањинама који желе у њој да живе", наводи се у саопштењу.

Македонски медији на албанском језику објавили су да су чланови предсједништва Илириде прошле седмице боравили у Њемачкој.

Ово је друго проглашење "републике Илириде" у Македонији, будућу да је 2008. године у Тетову потписана декларација о формирању "републичке скупштине".

Референдум о формирању "републике Илириде" у Македонији одржан је 1992. године када је на једнострано организованом референдуму скоро једногласно изгласана одлука о проглашењу територијалне и политичке аутономије Албанаца у Македонији.

Халили је тада објелоданио идеју о редефинисању Македоније као уније или заједнице двије државе са јединственим именом "република Македонија Илирида".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана