Афера “Ибица”: Која је била улога Тајанине другарице?

Танјуг
Афера “Ибица”: Која је била улога Тајанине другарице?

Беч - Тужба Јохана Гуденуса, доскорашњег другог човјека у Слободарској партији Аустрије (ФПО), против лица која стоје иза израде видео снимака са Ибице због чега је ФПО излетјела из владе и изазвала кризу у држави, отворила је ново питање - коју улогу у свему је имала и пријатељица Гуденусове супруге Тајане.

На снимцима се види разговор некадашњег лидера слободараца Хајнца Кристијана Штрахеа како нуди једној наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску подршку његовој странци, 

У тужби, коју је поднио Гуденусов адвокат, указује се да је први контакт Гуденуса са наводном Рускињом, за коју се испоставило касније да је студенткиња из БиХ, успостављен у јануару 2017.преко њене пријатељице Тајане Гуденус, Аустријанке српског поријекла, која се бави посредовањем у продаји некретнина.

Ова млада бизнисменка пришла је Тајани са причом о богатој Рускињи која је заинтересована за некретнину породице Гуденус у Кремсталу.

У марту 2017. је Тајанина пријатељица организовала вечеру током које су се упознали породица Гуденус, наводна Рускиња и њен пратилац, који је такође навео лажни идентитет, а за којег се накнадно испоставило да је био детектив, као и један бечки адвокат, који стоји иза цијеле клопке.

Гуденус је, како се додаје у тужби, повјеровао у исправност идентитета саговорника јер је наводна Рускиња на састанак дошла са шофером у аутомобилу марке Мерцедес Мајбах.

Уз то и Тајанина пријатељица увјеравала је да се радило о богатој Рускињи, а она је била и та која је навела да је наводно видјела пребацивање седам милиона евра на рачуна бечког адвоката.

Пошто та трансакција не постоји адвокат Гуденуса Хајнц Шиманко, како пише бечки “Стандард”, сада поставља питање да ли је Тајанина пријатељица била саучесник у цијелој клопци, због које су Штрахе и Гуденус морали поднијети оставку на све политичке функције, а сада се налазе и под истрагом због могућих кривичних дијела.

У априлу 2017.”Рускиња” је дошла да види некретнину, а касније је било још састанака, а на једном је адвокат обећао трансфер новца.

Гуденус је од продаје некретнине очекивао зараду до 15 милиона евра, а у мају је адвокат наводне Рускиње Гуденусу показао, како се сада испоставило, лажне пасоше клијената.

Истовремено, “пријатељ” Рускиње остао је у контакту са Гуденусом и договорио сусрет са Штрахеом на Ибици.

Он је Гуденусу рекао како наводна Рускиња жели да инвестира у аустријску привреду.

Читав сусрет, који је трајао седам сати, сниман је видео камерама, а због понуде илегалног финансирања странке, “пали” су Штрахе у Гуденус.

Бечки адвокат, који је стајао иза клопке, након објаве дијела материјала саопштио је преко свог правног заступника да се радило о “истраживачком пројекту” и негирао је да је видео материјалом уцијењивао Гуденуса.

Тужбом Гуденус жели да се докопа цјелокупног видео материјала, да се униште све копије, и да сазна колико је новца организатор свега зарадио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана