Адвокати и војска стали уз цркву у Црној Гори- не дамо светиње

Срна
Адвокати и војска стали уз цркву у Црној Гори- не дамо светиње

ПОДГОРИЦА - Више од 120 професионалних војних лица, цивилних лица на служби у Војсци Црне Горе, војника по уговору и пензионисаних војних лица, као и више од 300 адвоката изразило је подршку Српској православној цркви /СПЦ/ у очувању имовинских и историјских права на територији Црне Горе.

“Ми професионални припадници Војске Црне Горе и пензионисани припадници изражавамо пуну подршку СПЦ у Црној Гори у очувању историјског, канонског континуитета, сувереног права на имовину и интегритета свештенства”, наводи се у тексту подршке.

Они су осудили сваки вид дискриминације, селективне примјене права, прогона правног и физичког насиља, свих видова тортуре вјерника, те се залажу за слободу вјероисповијести свих вјерских заједница без уплитања извршних органа власти у вјерски живот, што не приличи секуларној држави и цивилизацијским вриједностима.

У знак протеста усвајању Закона о слободи вјероисповјести, више до 300 адвоката потписало је проглас “Адвокати бране Право и Правду”, у којем се напомиње да се потписници воде искључиво струком и етичким кодексом адвокатуре, те да је 301 потпис прикупљен за два дана и те да списак није коначан.

“Сматрамо професионално одговорним и моралним да устанемо против овог очигледно неуставног и системским законима противном закона, којим се на најгрубљи начин врши дискриминација титулара имовине вјерских заједница и крше елементарна правила грађанског права”, наводи се у прогласу.

Адвокати су, између осталог, указали на неприхватљивост да се у секуларној држави извршна власт брутално уплиће у права вјерских заједница, неодрживост дискриминаторског приступања власти у права и слободе вјерника у Црној Гори, те на недопуштеност правног задирања у канонску структуру, њен вјерски континуитет и имовину.

Они су указали и на противправност национализације имовине вјерских заједница без исплате правичне накнаде, као и на селективни приступ код примјене закона и злоупотреба овлашћења ради остваривања политичких циљева.

“Неприхватљиво је да се оваквим законом извршна власт у секуларној држави уплиће у права вјерских заједница и њихову имовину, чиме се нарушава уставни принцип одвојености вјерских заједница од државе”, истиче се, између осталог, у прогласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана