Ацовић: На челу литија застава лаварум - знак побједе

Срна
Ацовић: На челу литија застава лаварум - знак побједе

БЕОГРАД - Застава са крстом и четири знака “О” која се вијори на челу литија у Црној Гори којим се изражава незадовољставо против спорног Закона о слободи вјероисповијести, представља лаварум Константина Великог и знак је побједе хришћана, каже хералдичар Драгомир Ацовић.

“То је знак победе. То је општи знак победе хришћана над нехришћанима. И у том смислу се тај симбол и данас носи и истиче у Црној Гори. Врлина је и да не може да се повеже са тим да народ у Црној Гори пропагира српство или Србију, јер то није специфична српска застава, али јесте застава под којом се хришћани боре против нехришћана”, објашњава Ацовић.

Он истиче да је застава у вези са предањем, према којем је Константин Велики уочи битке са Максенцијом на Милвијском мосту уснио заставу са крстом и глас који му каже: “У овоме знаку ћеш побиједити!”.

“Та застава коју је Константин Велики касније усвојио као личну зове се лаварум. Она кроз историју има различите мотиве. Постоји лаварум који је проста црвена тканина, на којима су силуете Константина и његових синова. Постоји и лаварум који је бео са црвеним крстом између којих су четири црвена прстена”, објашњава Ацовић за “Спутњик”.

Он каже да лаварум у симболичном смислу представља изворно опредјељење за Царство небеско и Христа као цара.

Управо са овом заставом током посјете САД испред Бијеле куће сликали су се изасланици Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је групу “Београдски синдикат” Орденом са златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца на којој налази ова застава.

Та застава се завиорила и протеклог викенда на стадиону “Црвене звезде”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана