Абазовићева УРА поднијела иницијативу за смјену Владе

tanjug
Foto: gs

ПОДГОРИЦА - Скупштини Црне Горе достављена је данас иницијатива за смјену актуелне Владе, коју су поднијели посланици ГП УРА Дритана Абазовића, иначе, потпредсједника у извршној власти, и дио опозиционих партија.

У иницијативи се наводи да је провјера подршке парламента Влади "један од основних постулата савремене демократије".

Иницијатива је услиједила након што је коалиција Црно на бијело, на чијем челу је Абазовић затражила формирање мањинске владе, у којој неће бити кадрови Демократског фронта и опозиционе Демократске партије социјалиста Мила Ðукановића.

За изгласавање неповјерења је наведено пет разлога међу којима је да је предсједник владе Здравко Кривокапић својим дјеловањем више пута у претходном периоду, како наводе, угрозио и отежао сарадњу између законодавне и извршне власти што је директно произвело институционалну и политичку кризу у земљи.

"Овакво стање довело је до блокаде парламента, па чак и до бојкота од једног дијела посланика парламентарне већине, што је директно утицало да се велики број закона и подзаконских аката не разматра у скупштинској процедури", наводи се у иницијативи, објављеној на сајту Скупштине Црне Горе.

Све ово је, додаје се, довело у питање ефикасан рад парламента чији је основни задатак да служи јавном интересу и интересима грађана, а не партикуларним интересима било које политичке групације или појединца.

Из ГП УРА је саопштено да је ово прије свега и тест да ли концепт мањинске владе коју су, како кажу, предложили свим посланицима има већину у парламенту.

Кажу да је било очекивано да премијер сам покрене питање повјерења Влади, након изгласавања интерпелације трима министрима, али да пошто није, сматрају да то питање мора бити ријешено.

Наводе да је изгласавање интерпелације за три министра показало да Кривокапићева влада, у којој је Абазовић једини политичар, извршна власт нема подршку.

"Стога се не можемо правити да се ништа не догађа и да процеси нису блокирани. Црна Гора и њен политички живот више не могу да издрже статус кво", наводе из УРЕ.

"Ако се утврди да ова влада нема подршку, понудили смо концепт мањинске владе без ДПС-а и ДФ-а свим посланицима", наводе и додају да се надају да ће се велика већина парламента према томе одности одговорно и подржати га.

Иницијативу ГП УРА потписало је 31 од неопходних 27 посланика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана