Абазовић: Уговор са СПЦ потписати након избора митрополита

Танјуг
Абазовић: Уговор са СПЦ потписати након избора митрополита

ПОДГОРИЦА - Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић оцијенио је да би најбоље било да се Темељни уговор са Српском православном цркву (СПЦ) потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер је то, како је указао, била жеља и преминулог митрополита Амфилохија.

"Најважније је да се то питање реши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе", рекао је Абазовић за београдски лист "Данас".

Што се тиче уговора, како каже, намјера Владе је била - и приликом доношења актуелног Закона о слободи вјероисповести, да све вјерске заједнице - укључујући и СПЦ, буду дио јединственог правног поретка Црне Горе.

"Потписивање уговора је корак у том правцу, а вјерујем да ће Влада - која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и пре чина потписивања", каже Абазовић.

Најважније је, истиче, да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.

Када је ријеч о регионалним односима, Абазовић истиче да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросуседску политику са свима, а нарочито са Србијом.

"Радујем се скоријој посјети свим земљама региона, а жао ми је што пандемија корона вируса и рестрикције путовања успоравају те билатералне сусрете. Верујем да ћемо, већ до краја године, обићи све земље региона и важне партнерске земље у свијету. Као мала земља, Црна Гора може и треба бити искрени пријатељ са свима", рекао је Абазовић.

На питање како се ипак догодило да прије Србије посјети Косово, потпредсједник црногорске владе одговара да је на Косову боравио приликом одласка у службену посјету Републици Сјеверној Македонији.

"Очекујем ускоро посјету свим земљама региона и позивам све грађане тих земаља да посјете Црну Гору током љетње туристичке сезоне", каже Абазовић, не прецизирајући да ли је из Србије стигао било какав позив.

Када је ријеч о случају некадашњег високог функционера Црне Грое и предсједника Заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића, Абазовић каже да је Влада обновила захтев за његово изручење и да се нада да ће са државом Србијом бити пронађен заједнички језик, а Маровић приведен правди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана