Абазовић: "Спреман сам да потпишем Темељни уговор са СПЦ"

B92
Foto: Arhiva

Питање Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ без разлога је стављено у политички контекст, каже премијер Дритан Абазовић. Нова мањинска влада у Црној Гори има два основна приоритета – борбу против корупције и економски напредак, каже у интервјуу за ДW премијер Дритан Абазовић.

Он оцјењује да су грађани Црне Горе најпре жедни правде и да се успостављањем правде могу смирити и тензије у друштву.

Одговарајући на питање да ли ће он бити премијер који ће потписати Темељни уговор са Српском православном црквом, Абазовић је рекао да нема проблем да потпише уговор који је у складу са законом и уставом.

"То је само још једно питање које само на Балкану може да буде стављено у политички контекст. Темељни уговор с верском организацијом је нешто што је нормална процедура у било којој земљи свијета и овај премијер нема никакав проблем да потпише уговор с било којом верском организацијом која је регистрована према закону у нашој земљи“, каже Абазовић за ДW.
"Резултати демантују сумње због подршке ДПС-а"

На критике због подршке коју његова влада има од Ђукановићевог ДПС-а, Абазовић одговара да су резултати већ демантовали све сумње које су у почетку постојале.

"Људи виде сопственим очима шта се дешава. Нико то неће блокирати. Ја не очекујем. Друга могућност је да нам ускрате подршку, што је легитиман потез, не кажем да неко не може то да уради, али ја нисам скептичан уопште и све што је била визија је полако почело да се остварује и постаје реалност“, каже Абазовић.

Од резултата посебно истиче заплену 1,6 тона кокаина и хапшења због организованог криминала.

"Остварили смо историјске резултате. Председница Врховног суда је у затвору. Председник Привредног суда је у затвору и почећемо истовремено још један процес против високих званичника у полицији, а на крају можда и против политичара или људи који су заузимали високе позиције у претходном режиму“, најављује Абазовић.

"Потребно нам је више поверења у региону"

Говорећи о рату у Украјини, Абазовић је рекао да је позиција Црне Горе јасна, а она подразумијева осуду руске агресије и санкције Русији, с једне, и подршку суверенитету Украјине, с друге стране. Упитан како ће се његова влада супротставити снажном руском утицају у Црној Гори, каже да би најадекватнији одговор био убрзавање евроинтеграција.

"Мислим да је ово што се догодило у Украјини велики сигнал за нас у региону Западног Балкана, али и сигнал бриселској администрацији. Ако нећемо да останемо црна тачка у овом дијелу свијета, морамо да идемо што брже ка Европској унији. И то јесте амбиција ове Владе.“

Све што може да буде искоришћено као алат за убрзање тог пута је за његову Владу прихватљиво. За све што може бити схваћено као замена за евроинтеграције, каже, нису заинтересовани.

"Берлински процес, ЦЕФТА, Отворени Балкан, друге иницијативе – кључна порука свих њих је регионална сарадња. Име је неважно. Оно што је нама потребно је више поверења, боља комуникација, заједнички пројекти, више сарадње међу државама и владама и све што иде у том правцу је добро“, оцијенио је Абазовић.

Он је нагласио да Црна Гора не доживљава сусједе као непријатеље, већ као комшије и пријатеље. За политичке елите које желе да промовишу национализам каже да то не раде из патриотских разлога, већ да одрже статус кво и спријече изградњу институција које би биле способне да одговоре на корупцију.

"Али ја сам оптимистичан и за Црну Гору и за регион. Мислим да нове генерације политичара свуда у региону схватају да морамо да промовишемо нови приступ политици и надам се да ће сви бити спремни да дају допринос у промоцији другачијих вредности“, закључује Абазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана