Абазовић: Претпостављам ко је шеф између Беливука и Звицера

Танјуг
Foto: снимак екрана/Јутјуб

ПОДГОРИЦА - Потпредсједник црногорске владе Дритан Абазовић каже да цијени изјаве предсједника Србије Александра Вучића када је ријеч о борби против организованог кирминала и додаје да претпоставља ко је шеф који постоји између Радоја Звицера и Вељка Беливука о чему је Вучић недавно говорио, али да не може да се јавно бави тиме.

“Пратим дешавања везана за Беливука и цијеним напоре ваше полиције у сузбијању организованих криминалних група. Волио бих да ниво сарадње повећамо на још већи ниво како би заиста сви имали само једну заједничку поруку – да наше државе нису плодно тло за организоване криминалне групе”, рекао је Абазовић у интервјуу за “Нову”.

Не желећи да улази у детаље сазнања Подгорице у вези са криминалним клановима, он је потврдио да припадници клана нису изолована лица и да та група није мала.

“Клан није мали и не треба то гледати кроз то ко је главни, а ко је мање главни. Ја мислим да сви ти људи треба да одговарају, јер су сви опасни”, истакао је Абазовић у интервјуу за Нова С.

Он је рекао да је Звицер још на слободи јер се не налази на подручју Црне Горе, већ је у бјекству.

Додао је да мисли да се обруч око њега сужава, али да не може да тврди да ће бити лако привести га правди.

“То су људи који имају толико веза и толику финансијску моћ да је она неупоредива у односу на капацитете институција система. Уколико се укаже и минимална прилика, ја гарантујем да Управа полиције Црне Горе неће имати ниједну секунду задршке. Ако буде минимум шансе, мислим да ми нећемо пропустити прилику као што је нисмо пропустили ни у случају Кашћелана”, истакао је Абазовић.

Сматра да прича о томе да је за Беливука био спреман хеликоптер из Котора за Београд током претходног боравка у Србији не заслужује да се третира на јаван начин.

“Знам да је Беливук боравио у Црној Гори више пута и да је скинут са листе људи којима је забрањен улазак у Црну Гору. Нова влада и нове службе које се баве сектором безбедности не крију да су те групације имале велику подршку институција система, односно људи који су овдје били на највишим позицијама у полицији. У супротном, мислим да би они били давно санкционисани”, наводи Абазовић истичући да организованог криминала нема без политичке подршке.

Црногорски вицепремијер не гледа негативно на изјаве да је мафијашки обрачун на територији Србије увезен из Црне Горе и потврђује да су “та два клана потекла из Црне Горе” и да су “заиста дошла до неких размјера које нису баш биле замисливе пре 15 година”.

“Кад кажете да су увезени из Црне Горе, ипак дјелује политички некоректно, јер испада као да смо ми то намерно урадили. Можда њихове вође воде поријекло из Црне Горе, али њихови чланови су у великој мери људи који немају везе са Црном Гором”, рекао је Абазовић.

Нагласио је да његов кабинет највише ради управо на промјени имиџа земље с циљем да Црну Гору нико више не би доживљавао “као шверцерску државу и државу која извози организоване криминалне групе”.

Абазовић је рекао да и даље има утисак да не постоји довољно храбрости унутар парламентарне већине кад је у питању борба против организованог криминала али да не види да је Влада Црне Горе угрожена неслагањима унутар коалиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана