Абазовић: Обрачун с вођама Беливука подвиг црногорске полиције

Срна
Абазовић: Обрачун с вођама Беливука подвиг црногорске полиције

БЕОГРАД - Организовани криминал је транснационални и зато морамо да будемо свјесни да нешто што је проблем у Црној Гори, врло лако може постати проблем и у Србији или обрнуто, поручио је потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић и оцијенио да о подвигу црногорске полиције можда највише говори ситуација око Вељка Беливука.

Абазовић је у интервјуу за Нова.рс коментарисао и оптужбе поједних политичара у Црној Гори да се званични Београд и предсједник Србије Александар Вучић мијешају у унутарашња питања те државе, наводећи да није видио нека претјерана мијешања, али јесте неке непримјерене изјаве, “не од предсједника Вучића, већ од других представника српске власти”.

Истовремено је истакао да Црна Гора жели најбоље могуће односе са Србијом “јер нам нико није ближи од ње”.

Осврхући се на дјеловање криминалаца и повезаност једног од наводних вођа кавчана Радоја Звицера и Вељка Беливука, Абазовић је оцијенио да је та мрежа криминалаца била јако разређена.

“О подвигу црногорске полиције можда највише говори ситуација око Вељка Беливука. То је код вас у Србији с правом највећа тема у посљедњих неколико мјесеци. Онда замислите какав је подвиг црногорске полиције која се обрачунала са вођама Вељка Беливука, односно људима који су њему издавали наредбе. Због тога, лично сматрам да су Влада Црне Горе и Министарство унутрашњих послова постигли велики успјех, без обзира шта ће процес донијети у будућности”, рекао је Абазовић.

Он је додао да ће увијек бити поносан на овај сегмент који, како каже, превазилази све друге успјехе које је влада остварила у претходном периоду и све успјехе претходних влада у борби против организованог криминала и корупције.

Абазовић је захвалио државним органима Србије на помоћи и оцијенио да сарадња између црногорске и српске полиције постоји, да је она на добром нивоу, иако, како каже, може да се поправи.

Говорећи о хапшењу Беливука у Србији, након што је у јануару црногорска полиција осујетила покушај Беливуковог убиства док је био у посјети Звицеру, Абазовић је рекао да сматра да “смо једни другима много помогли у тој конкретној ситуациј и поручио да би то међусобно повјерење и сарадњу требало јачати у будућности”.

“Највећи пораз црногорске и српске полиције јесте то што су те групе успјеле да се развију и ојачају до те мјере да ми данас на овакав начин третирамо њихово процесуирање. Надамо се да ће 2021. бити година заокрета кад је ријеч о конкретној теми и да су сада те организоване криминалне групе добро раздрмане и да су њихови “пипци” прилично прекинути. Наравно, пред нама је још много посла како би оне, као такве, биле у потпуности елиминисане из онога што су њихове криминалне активности”, поручио је Абазовић.

Што се тиче односа са Србијом, каже да постоје одређени проблеми, од којих су неки и наслеђени, али оцјењује да у посљедње вријеме постоји значајно отопљавање односа.

“Неколико министара је боравило у Београду и ми очекујемо ускоро да се реализују неке значајније посјете. Србија је помогла Црну Гору у једном веома сложеном тренутку кад нисмо имали вакцине против коронавируса. Ми смо веома захвални и на свим другим активностима које су услиједиле након тога”, поручио је Абазовић.

Он сматра да постоји велики простор за сарадњу и да би двије земље требало да окрену нови лист кад су питању билатерални односи.

“Не можемо да промијенимо прошлост, али можемо да мијењамо будућност. То би требало да буде главна порука - све оно што се десило нека иде на част једној или другој страни, било позитивно или негативно. Међутим, ми морамо да искорачимо даље и да скренемо фокус с национализама на теме које оптерећују грађане, на животни стандард, инфраструктурну повезаност, на бољу сарадњу, економији и туризам”, рекао је Абазовић и позвао грађане Србије да дођу на љетовање са својим породицама у Црну Гору.

Сматра и да је један камен спотицања у односима двије земље то што Србија одбија да изручи Црној Гори бившег предсједника Државне заједнице СЦГ Светозара Маровића и поручио да нема разумијевања за објашњење због чега се он, како каже, не приводи правди.

Абазовић је додао да би волио да што прије дође у посјету Србији јер вјерује да би то могао да буде начин да се да један скромни допринос повезивају двије државе.

“Ако та посјета треба да се деси, онда би добро било да се она реализује уочи туристичке сезоне. Било би добро да се обиђу земље региона, што већ неки министри раде, а ако у мојој агенди буде Република Србија, онда ћу с великим задовољством доћи”, рекао је Абазовић и нагласио да су српским званичницима увијек отворена врата у Црној Гори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана