Зубари стају на црту конкуренцији

Јасмина Перишић
Зубари стају на црту конкуренцији

Бањалука - Служба за стоматолошку здравствену заштиту у Дому здравља почеће крајем мјесеца са пружањем услуга исправљања зуба помоћу фиксних ортодонтских апарата, као и фиксне металокерамичке радове који подразумијевају постављање навлака и мостова. Све ово пацијенти ће моћи да плате у 12 мјесечних рата.

Начелник ове службе Зоран Гвозден рекао је да ће ове услуге пружати врхунски стручњаци.

- Имамо амбицију да улажемо и у комерцијалне услуге, а цијене ће свакако бити приступачније него на приватним клиникама. Желимо да привучемо све категорије пацијената. Имамо квалитетан кадар и материјал, који не каска за оним у приватним клиникама - рекао је Гвозден.

Тако ће фиксни ортодонтски апарат, познатији као протеза за исправљање зуба, коштати 990 марака. За металокерамичке навлаке пацијенти ће морати да издвоје 120 марака, док се у приватним ординацијама тај износ креће од 150 до 180 КМ.

- Нигдје у свијету, па ни код нас, ове услуге не покрива здравствено осигурање. Новцем од ових услуга планирамо да купимо нове стоматолошке столице, које су веома скупе -  казао је Гвозден.

Да је квалитет услуга градске службе за стоматологију на завидном нивоу потврђује и сертификат ИСО 9001: 2008, који је ова служба недавно добила.

- Ми смо прва сертификована стоматолошка служба на примарном нивоу здравствене заштите у БиХ. Да бисмо добили овај сертификат, морали смо испунити низ услова. Набавили смо нове апарате захваљујући којима је побољшан квалитет услуга, али и олакшан посао зубарима. Окречили смо и обновили наше просторије, пресвукли столице, имамо нову фасаду и столарију, а морали смо и да научимо нека правила - објаснио је Гвозден.

Нагласио је да Служба за стоматологију обавља редовне превентивне активности које обухватају флуоризацију зуба и едукацију дјеце.

- Стање је алармантно када је ријеч о њези зуба код дјеце узраста од шест до 15 година. Многи родитељи, нажалост, сматрају да млијечне зубе не треба поправљати - казао је Гвозден.

Цијене

Цијене стоматолошких услуга у Поликлиници бесплатне су за дјецу, ратне војне инвалиде и социјалне случајеве.

- За вађење зуба код нас је потребно издвојити девет КМ, за поправку од 10 до 20 КМ, док лијечење зуба кошта до 60 КМ - рекао је Гвозден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана