Зимско прело у Горњој Пискавици чува обичаје од заборава

Јасмина Перишић
Зимско прело у Горњој Пискавици чува обичаје од заборава

Бањалука - Поштоваоци народне игре, пјесме, традиције и обичаја, али и љубитељи врсних гастрономских специјалитета у суботу ће имати прилику да уживају на 12. "Зимском прелу" које ће бити одржано у Горњој Пискавици у дворишту ОШ "Свети Ћирило и Методије".

Организатори "Зимског прела" желе да окупе што више мјештана Горње Пискавице и околних села, али и туриста како би промовисали вриједности живота на селу. Градоначелник Слободан Гаврановић званично ће у 19 часова отворити манифестацију.

Такмичење у скоро заборављеним спортским дисциплинама, попут бацања камена с рамена, трчања на 50 метара, скока удаљ, почеће у 15 часова.

Ова туристичко-културно-спортска манифестација већ 12 година демонстрира сценски приказ обичаја "прело", обогаћен пригодним културно-умјетничким програмом. Предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Пискавица Боримир Шешић рекао је да ће се на сцени представити шест пјевачких група, али да је као и сваке године незаобилазно учешће Културно-умјетничког друштва "Пискавица".

- КУД "Пискавица" је наш домаћин на сцени, а игра и пјесма је незамислива без њих. Посјетиоце ће увесељавати и пјевачка група "Синови Мањаче". Биће проглашени побједници у спортским играма, као и најбољи домаћин, воћар и ратар - рекао је Шешић.

Истакао је да ће, поред доброг програма, посјетиоце додатно  загријати и бесплатно пиво, те кувано вино и ракија.

- Домаћице ће дијелити топле уштипке, пасуљ и кукурузу, као и бројне домаће сувомеснате производе. Први пут нам долази и Удружење жена "Верићанке", које ће представити своје специјалитете. Дегустација на свим штандовима ће бити бесплатна, осим једног комерцијалног штанда који смо додијелили једном од наших највећих донатора - рекао је Шешић.

Посебну захвалност одао је предузећима "Електрокрајина", "Елнос", "Електрообнова", месници "Код Лазе", те "Нешо спиду", "Елиму" и "Нискоградњи" из Лакташа.

- Једна међународна организација ће нам помоћи да за идуће "Зимско прело" направимо одговарајући објекат са бином. Циљ нам је да сачувамо нашу традицију од заборава, па ћемо дати све од себе да ову манифестацију издигнемо на што виши ниво, јер је једна од најстаријих и најљепших сеоских манифестација - казао је Шешић.

Организатори 12. "Зимског прела" су Туристичка организација града и мјесна заједница Горња Пискавица, уз сарадњу Центра за развој и унапређење села и Градске развојне агенције.

Традиција

Прела су један од обичаја међусобног помагања на селу, а сазивају се у различито доба године и дана.

- Обично је то у јесен и зиму, када су дани краћи, а ноћи дуже и када има мање посла у пољу. На прело се првенствено ишло да би се дружили и упознавали млади који су ашиковали уз рад, пјесму и весеље - кажу домаћини "Зимског прела".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана