Зимско прело у Горњој Пискавици чува народне обичаје

Јасмина Перишић
Зимско прело у Горњој Пискавици чува народне обичаје

Бањалука - "Зимско прело", које је 11. пут одржано у Горњој Пискавици, било се својеврстан сајам народне игре и пјесме, традиције и обичаја, старинских гастрономских специјалитета у којима је уживало неколико хиљада посјетилаца.

Ова туристичко-културно-спортска манифестација одржана је у суботу у дворишту Основне школе "Свети Ћирило и Методије" у организацији Туристичке организације града Бањалуке, мјесне заједнице Горња Пискавица, Центра за развој и унапређење села и Градске развојне агенције. Директор Туристичке организације града Бањалуке Остоја Барашин нагласио је да "Зимско прело" има за циљ да врати сјећања на старе и давно заборављене обичаје.

- Овакве манифестације треба да се одржавају првенствено због млађих генерација, како бисмо им показали дио наше културе, историје и идентитета. Драго ми је због велике посјете и ово је сигурно највећи број гостију прела од његовог оснивања - рекао је Барашин.

Бројне посјетиоце увесељавали су група "Синови Мањаче", фолклорни ансамбли КУД-а "Пискавица" и бројне пјевачке групе Поткозарја. Одржан је избор најбољег ратара, домаћина и воћара, којима су уручене вриједне новчане награде.

- У оквиру манифестације организована је изложбено-продајна етно-тржница, сценски приказ обичаја прела, промоција традиционалне гастрономије, такмичење у традиционалним дисциплинама бацање камена с рамена, скок удаљ, трчање на 50 метара и повлачење конопца - казао је Барашин.

Овогодишње прело, према ријечима организатора, било је посјећеније него икада. У веселој атмосфери, уз пјесму и игру, учесници прела су уживали у бесплатној конзумацији куваног вина и ракије, који су се точили у изобиљу, док су домаћице дијелиле топле уштипке и кукурузу, као и бројне домаће сувомеснате посластице.

- Припремили смо домаћу шварглу, сланину и кобасице. Изложили смо све што веже традицију и гастрономију, а сви производи су са наших простора - рекли су на штанду једног од излагача.

Међу бројним званицама и гостима био је и конзул Србије у Бањалуци Радослав Илић, као и представници Владе РС и града Бањалуке.

Побједник

Средњошколац Славиша Ожеговић побједник је вишебоја, надметања у древним дисциплинама бацање камена с рамена и трчање на 50 метара са јајетом. Њему је припала награда од 300 КМ.

- Пресрећан сам због побједе. Први пут се такмичим на прелу и драго ми је што сам побиједио иако сам био међу млађим такмичарима. Учествовао сам у новој дисциплини трчање на 50 метара, која је интересантна јер у једној руци носимо кашику са јајетом које не смије да испадне и имао сам најбоље вријеме -  рекао је Ожеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана