Зимске службе спремно дочекују снијег

Игор Пилиповић
Зимске службе спремно дочекују снијег

Бањалука - Зимске службе спремно дочекују наступајућу зиму и обећавају да се неће поновити јануар 2016. године када је Градска управа изрицала казне комуналним предузећима због лошег чишћења снијега са улица.

- Све је спремно и утегнуто за зимске услове. Механизација је у приправности, а имамо и довољно абразивног материјала - рекао је директор "Нискоградње" Љубомир Ћубић, предузећа које је задужено за уклањање снијега са једног дијела градског подручја.

Додао је да им је прошла зима са великим снијежним покривачем била најбољи показатељ да реакција путара мора бити брза и адекватна.

- Подигли смо све на виши ниво. Спремни смо и неће бити проблема - поручио је Ћубић.

Технички директор "Чистоће" Милан Плавшић казао је да је ово комунално предузеће на вријеме почело припреме за зиму.

- На вријеме смо набавили опрему за зимску службу. У случају јаких снијежних падавина, као и увијек, биће ангажовано све расположиво људство и механизација - рекао је Плавшић.

Додао је да имају довољно абразивног материјала, а да су људство и механизација спремни.

У Градској управи кажу да је програмом зимске службе за 2015/2016. годину за шест градских и осам сеоских подручја планирано 18.000 метара кубних абразивног материјала.

- У току је набавка 200 тона соли, а постоје залихе од прошле зиме које су довољне да у случају потребе зимска служба може већ сада да их користи. Иначе, абразивни материјал обезбјеђују предузећа која су изабрана да одржавају проходност путева и чисте улице зими - казали су у Градској управи.

Додали су да је у току јавна набавка за избор извођача радова за поједина подручја и за врло кратко вријеме биће познато која предузећа ће их одржавати.

- Од шест рејона, у току је избор за два, док на четири постоје извођачи. "Чистоћа", "Еко-еуро тим" и "Нискоградња" су већ распоређени. Буџетом за рад зимских служби у предстојећој зими планирано је 1,3 милиона марака - рекли су у Градској управи.

Становник Центра Дарко Новаковић нада се да ова зима неће бити као прошла када су улице биле непроходне.

- Тротоари у центру били су затрпани снијегом, није се могло ходати и тако данима. Ни саобраћајнице нису биле ништа боље, па се надам да су наши путари извукли неке поуке од прошле зиме - рекао је Новаковић.

Предузећа "Нискоградња" и "Чистоћа" због лошег чишћења прошле зиме кажњена су са по 10.000 КМ.

Рад

Зимска служба обавезна је да ради од 15. новембра до 15. марта, у складу са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

- Рад зимске службе може почети и раније или завршити касније, зависно од временских прилика - стоји у програму рада зимске службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана