Застарјели систем угасио расвјету у неколико насеља у Бањалуци

Г.С.
Застарјели систем угасио расвјету у неколико насеља у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Без расвјете у уторак навече остало је неколико бањалучких насеља, међу којих су Паприковац, Лауш, Нова варош и Центар, а узрок је, како су саопштили из Градске управе Бањалука, застарјелост система команде за успостављање расвјете.

Истакли су да су већ раније предузете мјере за отклањање сметњи у функционисању расвјете на територији града Бањалука.

"У претходном периоду је и покренута и завршена процедура јавне набавке 'Надзор и управљање јавном расвјетом', како би постојећи систем био замијењен модернијим и савременијим", саопштили су из Градске управе Бањалука.

Додали су да се тренутно расвјета у граду пали преко система мрежна тонфреквентна команда (МТК).

"Сигнал за укључивање и искључивање генерише се преко МТК предајника који се пропусти кроз мрежу до МТК пријемника, што представља застарјелу технологију", казали су из Градске управе Бањалука.

Истакли су да као посљедица тога, постоји могућност да сигнал не прође, те се расвјета не упали.

Према њиховим ријечима, "Електрокрајина", која је и задужена за генерисање сигнала, их је раније обавијестила да је стари систем неефикасан, те да је потребно прећи на нови систем, након чега се приступило процедури за замјену командног система.

Додали су да је предметном јавном набавком установљено да ће нови систем замијенити дотрајали МТК систем, а за извођача је изабран Електротехнички факултет, с роком за имплементацију од 120 дана.

 "Након имплементације пројекта, неће се дешавати да град остане без јавне расвјете, а предности новог система су вишеструке, првенствено, поузданији рад расвјете", казали су из Градске управе.

Додали су да ће новим системом бити смањен утрошак струје, као и трошкови одржавања, те ће обезбиједити једновремено укључивање и искључивање расвјете у складу са заласком и изласком сунца, преносе Независне новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана