Застарјела дуговања за комуналне накнаде биће отписана?

РТРС
Застарјела дуговања за комуналне накнаде биће отписана?

Завод за изградњу Бањалуке ових дана послао је бројне опомене у покушају да од грађана наплати комуналну накнаду. Међу опоменама су се нашли и дугови стари годинама, иако се према Закону о облигационим односима, сматрају застарјелим након три године, али и већ плаћени рачуни.

Већ десет дана Бањалучанима, уз рачуне за ову годину, стижу опомене о дугу за комуналну накнаду.

Ријеч је о износу који је дужан да плаћа власник или корисник стамбеног, пословног или другог простора. И то није спорно. Спорно је што су се међу опоменама нашли и дугови стари 20-ак година, али и већ плаћени рачуни.

Пометњу коју су у ЗИБЛ-у изазвале опомене нисмо могли да снимимо, јер директор Александар Марковић за то није дао одобрење.

А није желио ни да објасни опомене које су послане грађанима.

Из Градске управе зато појашњавају - није ријеч о опомени, него информацији коју су уз рачун послали да би наплатили дуг и уредили евиденцију.

- Укупна потраживања 40 милиона марака која се односе на протеклих 20 година прошле администрације. Али сасвим је сигурно да је велики дио тих обавеза застарио - рекао је Бојан Кресојевић, градски менаџер.

- Ниједан градоначелник ни градска управа нису имали храбрости да то види, који је то износ и да грађанима то заувијек отпише. Наш је план да све застарјеле дугове отпишемо - истакао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

И сада су свјесни да дугове старије од три године не могу да наплате. Правници зато савјетују – провјерите уплатнице.

- Град Бањалука, као јединица локалне самоуправе и неко ко има одговарајуће службе, свакако треба да у својим евиденцијама зна колико је одређени грађанин или правно лице платило комуналне накнаде и колико је евентуални дуг и да га опомене само за тај дуг или утужи - појаснио је Миле Антонић, адвокат.

У преводу, плаћање ниједног рачуна за комуналну накнаду старијег од три године не треба узети у разматрање.

Евентуални дужници треба да плате само дуг направљен у протекле три године. И ни пфениг преко тога, јер би тако признали дуг из ранијег периода. Са тако плаћеним дуговањима, ЗИБЛ-у треба да се позову на Закон о облигационим односима и траже отпис дуга који је застарио. Све то, подразумијева писани траг, јер једино такав има тежину уколико ипак дође до судског исхода.

Текући рачуни за комуналну накнаду који редовно стижу на адресе грађана, подразумијева се, треба да се плате као и сви други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана