Закуп стана у Бањалуци и до 1.500 КМ

Јана Кезић
Закуп стана у Бањалуци и до 1.500 КМ

Потражња за становима ради изнајмљивања у граду ове године већа је него лани, кирије се крећу од 400 до чак 1.500 КМ без режија, а најтраженији су станови мање квадратуре.

Како за “Глас Српске” кажу из агенција за промет некретнина, цијену закупа диктира локација, врста гријања, уређеност стана, али и чињеница да ли је ријеч о старој или новој градњи.

У агенцији “Кондо” потврдили су за “Глас Српске” да је повећана потражња за становима за изнајмљивање.

- Тражи се стан више, заиста је велика потражња. Може се рећи да је интересовање веће него лани, а станове не траже само студенти, него и пословни људи - рекли су овој агенцији. Проблем је, како истичу, што у понуди нема довољно станова.

- Клијенти највише траже једнособне станове до 50 квадрата. Сада се испод 500 КМ не може наћи неки прихватљив смјештај - казали су у “Конду”.

Власник Агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић рекао је за “Глас Српске” да се може рећи како постоји сезона, када се највише траже станови за изнајмљивање.

- То је период када ђацима и студентима почиње настава. Цијене станова зависе од локације, величине, те старости некретнине - рекао је Поповић.

Додао је да је најтраженија локација центар, али и дијелови града у близини школа и факултета. 

- Таквих некретнина за изнајмљивање мањка, а најнижа кирија је око 400 КМ. Цијене су сличне као лани или су нешто више - казао је Поповић.

Да се у Бањалуци највише траже станови у близини факултета и пословних центара, потврдили су и у Агенцији за промет некретнина “Бинаком”.

- Издали смо све станове које су имали. Више се бавимо продајом, која је у овом моменту такође повећана, али само на локацијама које су фреквентне, близу факултета и пословних центара - кажу у овој агенцији.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић каже за “Глас Српске” да, осим студената, станове изнајмљују и пословни људи, којима компаније плаћају боравак. У Бањалуци се, како је појаснио, интензивно повећава и понуда станова за најам, јер се доста градило.

- У свакој новој згради сада постоји дио “инвестицијских станова”, које људи купују да их рентају, а не да станују у њима - казао је Милановић.

Додао је да потражња зависи од периода године.

- Цијена је уско повезана са понудом и потражњом. Када се нешто више тражи, онда и цијена расте - рекао је Милановић те нагласио да није дошло до великог поскупљења.

Објаснио је да се највише траже мали станови, те да се кирије крећу од 400 до 1.500 КМ, па и више, у зависности од луксуза и других фактора.

Студенти

Студент Марко В. каже да је стан у Бањалуци тражио дуже од мјесец.

- Мањи стан у Бањалуци готово је немогуће наћи, а цијене су отишле горе, па се за гарсоњеру ближе центру мора издвојити и до 500 КМ без режија - рекао је Марко. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана