Заједничким снагама за чистији и љепшу Бањалука

Јасмина Перишић
Заједничким снагама за чистији и љепшу Бањалука

Бањалука - Садњом липе у дворишту Основне школе "Петар Петровић Његош" градоначелник Игор Радојичић јуче је озваничио почетак прољећне акције чишћења и уређења града, која ће трајати до 17. априла.

- Позивамо све грађане да се прикључе овој акцији, јер ће град бити лијеп и уредан онолико колико сви томе допринесемо - поручио је Радојичић у дворишту ове школе.

Напоменуо је да су липа и кестен заштитни знак Бањалуке, те да ће настојати да дрвореди буду што богатији овим садницама.

- Недавно смо засадили један нови дрворед на Бањалучком пољу, као и један код борачких зграда у насељу Ада. Такође се реконструише и асфалтира Вилсонова улица, а у Шарговцу је започела реконструкција главне саобраћајнице и појединих огранака. То је све дио активности уређења - истакао је Радојичић.

Директор ОШ "Петар Петровић Његош" Ђорђа Грајић рекла је да је радује што су челници града из дворишта ове школе започели акцију уређења.

- Могу да поручим у име свих ђака да ћемо се трудити да његујемо своје двориште, али и околину, како би нам средина била што љепша - казала је Грајићева.

Члан еколошке секције ОШ "Петар Петровић Његош" и ученик осмог разреда Милош Ђерман рекао је да се ова секција труди да током цијеле године одржава школско двориште.

- Учимо да природу треба чувати. Наше двориште радо одржавамо јер нам је битно да се приликом организације овако лијепог догађаја представимо у што бољем свјетлу - рекао је Ђерман.

Циљ прољећне акције чишћења и уређења је прикупљање што више крупног отпада, старих ствари, отпада из ријека и других нечистоћа које угрожавају животну средину. Широм града су постављени велики контејнери од пет кубика у које грађани могу одложити отпад, а о њиховим локацијама могу се информисати у мјесним заједницама.

Екипе "Чистоће" су током викенда уклониле дивљу депонију из улице Првог крајишког пролетерског батаљона у насељу Чесма, након што су несавјесни грађани побацали велике количине грађевинског шута у одводни канал.

У оквиру прољећне обнове зеленила засађено је 130 нових садница.

Увођење реда

Говорећи о активностима чији је циљ санкционисање нелегалних радњи, Радојичић је истакао да се мора направити ред у одређеним областима.

- Једна од њих се односи и на кабловске оператере. На једном од наредних скупштинских засједања наћи се и одлуке које се тичу питања као што су прекопи и дозволе, па можда и наплата накнаде - истакао је Радојичић. Додао је да ће се у склопу изградње нове топлане и оснивања новог привредног друштва разматрати  и правилник о тарифирању који би при обрачуну цијене гријања подразумијевао фиксни и варијабилни дио.

- У разговорима смо са Владом РС и очекујемо промјену Закона о комуналним дјелатностима - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана