Заблистаће и љетна позорница Кастела

Данијела Стоканић
Заблистаће и љетна позорница Кастела

Бањалука - У Мисији Европске уније и Градској управи задовољни су свиме што је урађено у првој фази обнове тврђаве Кастел, у коју је уложено 2,5 милиона евра.

За почетак нове грађевинске сезоне најављен је наставак радова на љетној позорници и том дијелу тврђаве, у које ће бити уложено још милион евра.

Истакли су то у петак приликом обиласка тврђаве Кастел представник Мисије ЕУ Владимир Пандуревић и савјетник за урбанизам, грађење и комуналне послове града Невена Предојевић.

- Средства за другу фазу од милион евра биће издвојена из ИПА фондова ЕУ. У овом дијелу обнове обухватићемо љетну позорницу, обје куле које је окружују, као и унутрашњи бастион, па све до капије један, односно до старе куле на којој је прије двије године избио пожар - рекао је Пандуревић.

Представник Градске управе Невена Предојевић рекла је да град покушава да на све могуће начине пронађе новац и за реконструкцију  Кастела.

- Приликом свих дипломатских посјета у Градској управи истичу пројекат обнове Кастела, како би за његову реализацију, у овој тешкој финансијској ситуацији, нашли још неког партнера. Много дипломата је изразило жељу да нам помогну. Крајем друге фазе биће завршено 80 одсто од планиране ревитализације древне тврђаве. Простори који су до сада обновљени биће свечано отворени у априлу, подводом Дана града - истакла је Предојевићева.

За извођаче радова прве фазе, предузеће "Поробић" из Требиња, представници ЕУ и града имају само ријечи хвале.

- У реконструкцију прве фазе Кастела уложено је 2,5 милиона евра, од чега је само милион евра утрошено у реконструкцију Камене куће, која сада изгледа божанствено. Реконструкција је обухватила и кулу пет, која уопште није ни постојала, и један дио бедема, затим комплетну санацију капије са сјеверне стране, те вањско и унутрашње опремање највећег дијела тврђаве - рекла је Предојевићева.

Она је додала да је Камена кућа рађена у смислу изложбеног простора, а циљ града је да Кастел буде јединствен културни простор и главно мјесто ових дешавања.

Касарна

Под трећом, односно завршном фазом обнове биће реконструисан казамат и артиљеријска касарна, који се налазе непосредно уз Градски мост.

- За тај пројекат је у потпуности спроведена сва процедура која је неопходна по закону и позив је константно отворен. За тај пројекат се најчешће и јављају инвеститори - рекла је Невена Предојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана