За три Борца из градске касе још 70.000 марака

Весна Поповић
За три Борца из градске касе још 70.000 марака

Бањалука - Из буџетске резерве града Бањалука биће издвојено додатних 50.000 КМ за фудбалски клуб Борац, 15.000 КМ за мушки рукометни клуб Борац и 5.000 КМ за истоимени женски рукометни клуб.

Резултат је то јучерашњег састанка владајуће коалиције у Скупштини града, коју чине Савез независних социјалдемократа (СНСД), Демократски народни савез (ДНС) и Социјалистичка партија (СП). Коначно су усаглашене спорне ставке у Програму финансирања спорта и физичке културе града за 2015. годину. Овим документом, који ће разматрати одборници Скупштине града на идућем засједању градског парламента, планирана је подјела укупно 1,3 милиона КМ.

Према раније предвиђеном програму расподјеле новца, фудбалски клуб Борац је требало да добије 200.000 КМ, мушки рукометни клуб Борац 80.000 КМ, а истоимени женски рукометни клуб 42.000 КМ.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Душко Рачић рекао је да су процијенили да је овим клубовима из прве категорије потребна додатна новчана помоћ.

- У питању су клубови које сматрамо брендовима града. Свјесни смо да овај додатни износ неће омогућити њихово савршено функционисање, али град је желио да помогне у оквиру расположивог новца - рекао је Рачић.

Додао је да ће бити повећани појединачни износи и за поједине клубове из друге и треће категорије.

- Договорено је и да градска администрација уложи максималан напор и да у току ове године испоштује те дознаке клубовима. Нажалост, до сада је ситуација била таква да клубови не добију у потпуности планирани новац - прецизирао је Рачић.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Боран Босанчић је рекао да су на састанку договорене и промјене у Програму мјера за повећање прихода у буџету града.

- Биће у потпуности избрисана ставка која се односи на Центар за социјални рад, а која је предвиђала уштеду од 70.000 КМ кроз ревизију права појединих корисника. Овај центар редовно врши ревизију права својих корисника и тај посао не може бити мјера за уштеде, односно повећање прихода у буџету. То није ни требало да се нађе у овом програму - рекао је Босанчић.

Према његовим ријечима, из програма ће исто бити избрисан дио који је предвиђао рад паук службе у двије смјене.

- Код Центра за предшколско васпитање и образовање биће разјашњено питање субвенција за боравак дјеце у вртићу које ће бити додјељиване на основу социјалне карте - навео је Босанчић.

Отказана сједница

 

Одборници Скупштине града су на сједници, која је била планирана за 26. март, требало, између осталог, да разматрају подјелу новца клубовима. Засједање је отказано, јер се коалициони партнери нису могли усагласити у вези са расподјелом пара, програмом мјера за пуњење буџета града те плановима за оснивање Пословне зоне Рамићи. Тада је сједница отказана, а нови термин засједања је 3. април.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана