За треће “паук” возило 250.000 КМ

Илијана Божић
За треће “паук” возило 250.000 КМ

Бањалука - “Паук” служба ускоро ће добити ново возило вриједно 250.000 КМ, што би требало да значајно утиче на повећање ефикасности њеног рада и унапређење безбједности саобраћаја у граду.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић рекао је “Гласу Српске” да је ребалансом буџета обезбијеђено 250.000 КМ за куповину овог возила, те да је већ покренута процедура јавне набавке.

- Тражили смо у тендеру да то ново “паук” возило има хидраулични дохват од минимално десет метара, те да је произведено према европским стандардима. Важно је и да ново возило има емисију издувних гасова Е6 - нагласио је Давидовић.

Према његовим ријечима, Градска управа тренутно располаже са два специјална возила за премјештање непрописно паркираних аутомобила која су набављена још 2008. године.

- Њихово вријеме амортизације је истекло, па се често кваре. Ова инвестиција је неопходна, јер смо у текућој години имали већ 1.397 интервенција - рекао је Давидовић.

Додао је да је од тог броја у 273 случаја започето премјештање возила, када су само наплаћене казне без одвожења у гараже.

- Због навике возача да непрописно паркирају возила спровођење регулативних мјера и омогућавање несметаног и безбједног моторног и пјешачког саобраћаја постало је немогуће без додатног “паук” возила - истакао је Давидовић.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић истакао је да у граду има око 76.000 регистрованих аутомобила.

- Додајмо томе возила која свакодневно долазе у Бањалуку и добићемо огроман број аута која требају паркинг. Примијећено је да много несавјесних возача паркира возила на тротоарима, пјешачким прелазима и зеленим површинама, због чега се грађани непрестано жале - рекао је Јаћимовић.

Он је казао да би након набавке новог возила могли размислити и о увођењу треће смјене у “паук” служби.

- Много грађана се жали на непрописно паркиране аутомобиле који у вечерњим и ноћним часовима блокирају друга возила. Зато би било добро да се уведе ноћна смјена, која би радила од 22 часа до јутра. До сада служба није имала услова за то, али сада је право вријеме - истакао је Јаћимовић.

Мјештанка Нове вароши Јована Стакић каже да је набавка новог “паук” возила оправдана, јер непрописно паркирани аутомобили често блокирају саобраћај.

Градоначелник Игор Радојичић раније је рекао да је “паук” служби неопходно ново возило, те да ће оно временом само себе отплатити.

Тендер

Тендер за набавку расписан је 12. августа, а наведена вриједност новог “паук” возила без ПДВ-а је 213.675 КМ. Понуђачима је дат рок за пријаве до 2. септембра 2019. У тендерској документацији прецизно су наведене спецификације. Одабрани понуђач мора да достави бијели камион произведен 2019. са максимално пређених 1.000 километара. Дужина возила је максимално 7,6 метара, ширина 2,4, а висина 2,7 метара. Тражена бруто маса возила је минимално 12 тона, а празног возила без надоградње најмање 4,3 тоне. Од опреме, камион мора да има ротационо свјетло, клима-уређај, дигитални тахограф, носаче кука те звучни сигнал за вожњу уназад. Исто тако, у потпуности су прецизирани и технички детаљи у вези са дизалицом, фиксном платформом на возилу, хидрауличним крстом за транспорт возила и лисицама за точкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана