За пројекте бањалучких мјесних заједница 150.000 КМ

Јасмина Перишић
За пројекте бањалучких мјесних заједница 150.000 КМ

Бањалука - Градска управа је ове године издвојила 150.000 КМ за подршку мањим пројектима мјесних заједница. Савјети свих 57 мјесних заједница у наредних 30 дана могу да кандидују по два пројекта из инфраструктурне и комуналне области, којим ће ријешити дио својих проблема.

Градоначелник Игор Радојичић обавијестио је предсједнике Савјета МЗ о овој одлуци на састанку у Градској управи.

- Из буџета ће по пројекту бити издвојено до 2.500 КМ, с тим да се тај износ може искористити и за суфинансирање. Ова пракса је иницирана са терена како би били отклоњени мањи проблеми које најбоље могу ријешити мјесне заједнице. Још зимус смо од њих добили приједлог да се успостави посебна буџетска линија која би била намијењена у ове сврхе - објаснио је Радојичић.

Додао је да ће све пријављене пројекте оцјењивати комисија, те да ће на основу тога бити додијељена средства.

- Финансирани ће бити само најбољи пројекти, а јавни позив је отворен до 23. септембра. Од савјета мјесних заједница је затражено и да предложе своје приоритете за наредну годину, како бисмо у фази припреме буџета и годишњих програма комуналне потрошње благовремено имали приједлоге са терена - рекао је Радојичић.

Предсједник Савјета МЗ Обилићево два, Дарко Милаковић, изјавио је да подржава акцију Градске управе и расписивање јавног позива.

- Ми смо у савјету већ имали неке иницијалне разговоре. Раније смо имали идеју да то буду дјечија игралишта, али ће ускоро, захваљујући акцији Градске управе и друштвено одговорних компанија, у нашем насељу бити изграђена два нова игралишта. У том смислу ћемо пробати да кандидујемо неке друге пројекте али о томе ћемо ускоро донијети одлуку - рекао је Милаковић.

И предсједник Савјета МЗ Лазарево један  Обренко Славнић, присуствовао је састанку са градоначелником.

- Планирам да сазовем Савјет МЗ у којем је девет чланова, како би одлучили са чим би могли аплицирати. Шта ће то бити знаће се ових дана. Што се тиче списка приоритета за 2018. годину око 70 одсто списка чини ће стари инфраструктурни проблеми који су и на садашњем списку а нису ријешени - казао је Славнић.

Радаковић

Предсједник савјета мјесне заједнице Шарговац Рајко Радаковић похвалио је потез Градске управе.

- Радојичић низом активности и те како дјелује у корист свих грађана. Сматрам да он овим пројектом поред рјешавања одређених проблема жели да увиди колико су представници мјесних заједница способни да обављају тај посао и  колико познају рад на терену - рекао је Радаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана