За пресељење траже и до 500 КМ

Невена Бунић
За пресељење траже и до 500 КМ

Бањалука - Превоз, утовар и истовар намјештаја и ствари приликом селидбе грађани могу да препусте фирмама које су се специјализовале за ову врсту посла, а чије услуге могу да коштају и до 500 марака.

Цијена самог превоза приликом селидбе зависи од километраже и тежине терета. За ову услугу грађани ће издвојити минимално 30 КМ. Цифра је већа уколико се ради о осјетљивој врсти терета.

У једној од неколико фирми чија је основна дјелатност селидба кажу да поред самог транспорта пружају услуге утовара и истовара, а за то је посебна тарифа.

- Имамо два комбија и камион за селидбе, а и раднике које ангажујемо ако клијент тражи утоварање намјештаја и осталог покућства. За комплетно пресељење намјештаја, бијеле технике и других ствари из, рецимо, куће површине 100 квадрата потребно је издвојити око 500 КМ. У цијену је урачунат транспорт и радна снага - рекао је власник овог предузећа Зоран Црнадак.

Количина намјештаја и километража диктирају цијену. Нема одређене тарифе већ превозник прегледа шта ће да превози, да ли су потребни радници за пренос ствари и на крају удаљеност од стана до стана, па онда погађа посао са лицем које се пресељава. 

Путем огласа најлакше је пронаћи комби превоз за пресељење.

- Ако радимо, најчешће је то центар града, мада слабо има посла у посљедње вријеме. Људи немају новца и желе да уштеде, па се сналазе на разне начине. Утоварају ствари у сопствени аутомобил, посуђују комбије и постепено износе ствари. Ангажовањем превозника може се уштедјети доста енергије и времена, а самим тим и новца. Нас најчешће западну селидбе станова у зградама без лифта са уским степеништем, гдје је потребно, осим снаге, и умијеће изношења великих комада намјештаја. Наравно, ношење намјештаја има посебну цијену - казао је један од превозника који своје услуге нуди на огласима.

Мјештанин Старчевице Драгослав Мирић каже да је при пресељењу у свој садашњи стан ангажовао превозника и да је задовољан услугом.

- Мало сам више платио него што сам планирао, али имао сам комплетну услугу. Људи су изнијели из старог и унијели моју имовину у нови стан. Све су посебно упаковали и није дошло до оштећења ни намјештаја ни зидова у стану. Екипа је уиграна и види се да имају искуства. Не бих то могао сам извести - рекао је Мирић.

Савјети

Приликом пресељења и транспорта ствари најважније је правилно паковање.

- Препоручује се коришћење картонских кутија, старих новина, фолије и стиропора. Важно је и правилно послагати ствари, од најтежих на дну до најлакших на врху. Вожња би требало да буде што спорија - рекли су у предузећима која се баве услугама сељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана