За набавку мазута кредит од 7,8 милиона

Весна Поповић
За набавку мазута кредит од 7,8 милиона

Бањалука - Град ће дати гаранције "Топлани" да се кредитно задужи 7,8 милиона КМ како би тим новцем платила заостале обавезе и набавила мазут за нову гријну сезону.

Такву одлуку донијели су одборници Скупштине града на јучерашњем засједању.

Директор "Топлане" Мићо Миловановић рекао је да ово комунално предузеће има довољне количине мазута да може нормално започети сезону гријања.

- Овим новцем, кроз измиривање заосталих обавеза, биће створени услови за набавку довољних количина мазута за нову сезону. У зависности од температура ваздуха, наша је процјена да би те количине биле довољне до краја јануара идуће године - навео је Миловановић.

Додао је да акумулирани губитак "Топлане" износи 77 милиона КМ.

- Иако је степен наплативости 85 одсто, дуговања потрошача према "Топлани" су 30 милиона КМ и поднијели смо око 30.000 тужби - казао је Миловановић.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да ће "Топлана" новим кредитом набавити мазут.

- Проблемом набавке мазута ћемо се сигурно морати позабавити и почетком идуће године како бисмо успјешно завршили гријну сезону - рекао је Гаврановић.

Додао је да су у претходне три године остварене уштеде у пословању "Топлане" од 16 милиона КМ, али да то није ни близу довољно да се систем стабилизује.

Казао је да је град до сада био гарант "Топлани" за кредит од 28 милиона КМ, од којег је отплаћено 9,5 милиона КМ.

- Све опције за спас "Топлане" смо размотрили, укључујући и стечај, који није рјешење јер би дошло до колапса у граду. Чинимо све да промијенимо тренутно стање. Прошле године смо направили двије мини-котловнице, а с обзиром на финансијске проблеме града и "Топлане", то је била огромна инвестиција која је дала добре резултате - навео је Гаврановић.

Одборник НДП-а Владимир Мирошљевић казао је да су пројекти мини-котловница на Старчевици и Кочићевом вијенцу пун погодак.

- Поставља се питање шта је са остатком града. Можда би у идућем периоду требало да уложимо новац у изградњу котловница у другим дијеловима града - навео је Мирошљевић.

Одборници Скупштине града усвојили су и одлуке о кабловској канализацији за комуникацијске каблове и о такси превозу. Са дневног реда повучена је одлука о комуналном реду која је предвиђала измјене које се односе на држање кућних љубимаца у зградама.

Дужник

Према ријечима директора "Топлане" Миће Миловановића, овом предузећу проблем представља то што им није дозвољено да објаве идентитет дужника.

- Једна особа која је својевремено била гувернер и министар финансија дугује 24.000 КМ. Не дозвољава искључење са топловодне мреже. Од суда смо тражили да се изда забрана привременог располагања имовином, нажалост, то суд није одобрио - рекао је Миловановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана