За мост и кружни ток саобраћајнице на Булевару потребно 19 милиона КМ

Весна Поповић
За мост и кружни ток саобраћајнице на Булевару потребно 19 милиона КМ

Бањалука - Регулациони план за саобраћајно чвориште "Кастел", који предвиђа изградњу кружног тока на Булевару, моста испод тврђаве Кастел, за чију је реализацију потребно 19 милиона КМ, добио је једногласну подршку одборника на јучерашњој сједници Скупштине града.

Градоначелник Слободан Гаврановић је изјавио да је град већ почео са припремом документације која ће бити потребна за реализацију тог плана.

- Сума од 19 милиона КМ јесте велика, али не и недостижна. Дио новца град мора фазно да обезбиједи кроз буџет, а највећи дио кроз кредитно задужење. То тренутно град није у могућности, али то је један од приоритета Бањалуке за који сам сигуран да ће за неколико година бити реализован - казао је Гаврановић.

Одборници су дали зелено свјетло и за израду зонинг плана подручја посебне намјене "Парк шуме Старчевица".

Градоначелник Гаврановић је објаснио да овај документ представља први корак ка развоју потенцијала овог подручја града које тренутно садржи нетакнути шумски потенцијал.

- Поднијели смо захтјев Влади РС да право управљања над овим простором пренесу на град. Када се тај процес заврши, онда можемо почети са реализацијом пројеката изградње излетишта, угоститељских и других садржаја. Поред тога, град ће морати издвајати новац из буџета за одржавање и заштиту ових површина, а тај посао ће највјероватније радити шумска газдинства - казао је Гаврановић.

Напоменуо је да тренутно за то подручје град плаћа око 200.000 КМ годишње накнаде "Шумама РС", по основу економске штете што не могу експлоатисати то подручје зато што је град то подручје резервисао као парк шуме.

- Моја идеја је била да овим простором управља посебно јавно предузеће "Парк шуме", али о томе ће размишљати генерације које долазе - навео је Гаврановић.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић је похвалио план модернизације саобраћајнице код тврђаве Кастел, али није оптимистичан да ће радови брзо почети.

- Од 1999. године, када је направљен пут од зграде "Екватора", цијелом дужином рјечице Црквене, ништа није урађено. Пројекат је одлично замишљен, али ако се узме у обзир колико је времена требало да буде направљен овај план, не вјерујем да ће град брзо почети са реализацијом - навео је Умићевић.

У наставку засједања одборници су разматрали извјештаје о раду институција и установа за 2015. годину и планова рада за ову, између осталих, и Центра за развој и унапређење села.

Градоначелник Гаврановић је поновио да се Центар за село не може бавити одржавањем и изградњом сеоских водовода, већ да то треба повјерити посебном предузећу.

Директор Центра Миленко Шарић сматра да се проблем функционисања сеоских водовода може ријешити једино јачањем техничке службе Центра, јер 750 километара сеоских водовода одржава свега 12 запослених.

Кадровска питања

У наставку засједања од кадровских питања одборници би требало да разматрају одлуку о поновном објављивању конкурса за избор директора вртића. Исто тако, планирано је и разрјешење са дужности начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленка Вучете и именовање његовог насљедника, а предложен је Драгомир Кесеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана