За кирију плата и по

Јасмина Перишић
За кирију плата и по

Бањалука - Цијене кирија су скочиле од почетка године па тако подстанари који желе да изнајме трособан стан у центру града морају да издвоје од 800 до 1.000 марака мјесечно, што је за око десет одсто више него прошле године.

Власник Агенције за некретнине "Сензор" Манојло Поповић каже да су цијене кирије у благом порасту иако је понуда станова велика.

- Дошло је до благог поскупљења од неких десет одсто, али понуда је велика и подстанари увијек имају могућност избора - рекао је Поповић.

Он је нагласио да на одређивање цијене кирије утиче старост и опремљеност стана, али и удаљеност од центра града.

- Опремљен трособан стан у центру града кошта од 800 до 1.000 марака, али се и даље повољно може изнајмити стан у насељима удаљеним од центра, попут Петрићевца и Паприковца. Закуп мањег стана у тим насељима кошта од 150 до 200 КМ - каже Поповић.

Агент у Агенцији за некретнине "Ремакс" Саша Нужда рекла је да су станови недалеко од центра града мало јефтинији, али да за стан од више квадрата ипак треба одвојити већу своту новца.

- Од 700 до 800 марака је цијена станарине за намјештен стан од 70 метара квадратних у насељу Обилићево. Такве станове изнајмљују углавном студенти и веће породице, а за 320 марака без режија издајемо станове удаљене око три километра од центра града - рекла је Нужда.

Додала је да агенције углавном издају намјештене станове у чију цијену није укључена цијена режија.

Према њеним ријечима, цијене кућа су знатно више и изнајмљују их углавном фирме.

- Прије неколико дана издали смо спрат куће од 80 квадрата за 1.000 КМ, а приземље за 1.500. Интересовање за куће је веће, а понуда је мало слабија - истиче Нужда.

Подстанарка у насељу Обилићево Надежда Вулин рекла је да за гарсоњеру са режијама у овом насељу издваја око 420 КМ мјесечно.

- С обзиром на то да је гарсоњера у питању, цијена није нимало наивна. За сада смо муж и ја сами и некако успијевамо да издвојимо за кирију, али када добијемо дјецу биће знатно теже - рекла је Вулинова.

Пословни простори

У строгом центру града цијена пословног простора је од 30 до 40 КМ по метру квадратном, док метар квадратни пословног простора на локацији мало удаљенијој од центра кошта од 10 до 15 КМ, рекао је Манојло Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана