За грб града 30 приједлога

Весна Поповић
За грб града 30 приједлога

Бањалука - На конкурс за израду идејног рјешења грба града Бањалука стигло је 30 приједлога, а посебна Комисија за избор до краја мјесеца доставиће градоначелнику Слободану Гаврановићу приједлог који процијени као најбољи.

Потврдили су то "Гласу Српске" у Административној служби града и додали да ће Комисија за избор идејног рјешења изгледа грба прегледати све пристигле приједлоге и изабрати најадекватнији, који ће бити у складу са одлуком Уставног суда и законом.

Предсједник Комисије Марица Славнић рекла је да приједлог грба иде градоначелнику на усаглашавање, с обзиром на то да је он предлагач Нацрта одлуке о измјени статута града.

- Када предлагач заједно са Комисијом усагласи приједлог, он у форми нацрта иде на разматрање у Скупштину града. Ако одборници такав нацрт усвоје, креће јавна расправа која траје 30 дана - прецизирала је  Славнићева.

Казала је да би се Нацрт одлуке о измјени статута града пред одборницима могао наћи у новембру, а цјелокупан процес могао би да буде завршен до краја године.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да је план градских  власти да до краја ове године заврши процес  избора грба амбициозан, али да није нереалан.

- Најважније је то што ће се грађани питати о будућем изгледу грба града Бањалука. Јавна расправа ће показати какве ће бити сугестије и коментари грађана и на основу тога ће се донијети рјешење - рекао је Талић.

Уставни суд Републике Српске у фебруару ове године донио је одлуку да грб Бањалуке није у сагласности са Уставом Српске, односно Законом о локалној самоуправи, јер садржи елементе вјерског и националног идентитета само српског народа. Из суда су објаснили да симболи локалних заједница морају одражавати традицију и културно и историјско насљеђе свих грађана који у њој живе.

Скупштина

Одборници Скупштине града на сједници у јуну, на иницијативу Клуба одборника СНСД-а, скинули са дневног реда Нацрт одлуке о измјенама Статута града Бањалука, у оквиру које је требало да буде разматрано рјешење за грб града које је предложила Комисија за измјену грба. Тада је одлучено да се до новог приједлога дође јавним конкурсом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана