Градска управа суфинансираће 13 пројеката организација за младе: У фокусу спорт, култура и образовање

Маја Станојевић
Градска управа суфинансираће 13 пројеката организација за младе: У фокусу спорт, култура и образовање

БАЊАЛУКА - Градска управа суфинансираће 13 пројеката омладинских и организација за младе, у укупном износу од 49.404 КМ.

По основу јавног позива, између осталих, подржани су пројекти Удружења грађана “Здраво да сте” - “Отворени омладински клуб”, Клуба студената Факултета политичких наука, Савеза студената Медицинског факултета, Феријалног савеза РС, Савјета омладинских организација Бањалука - СООБЛ за младе те Одреда извиђача “22. април”.

Из Феријалног савеза Републике Српске казали су “Гласу Српске” да је циљ њиховог пројекта “Камп пријатељства” развој мобилности младих у Српској. Пројекат, који ће бити суфинансиран са око 5.000 КМ, биће реализован у Националном парку “Сутјеска”.

- Циљ је да младима приближимо културно-историјске садржаје националног парка. Предвиђене активности су рафтинг и планинарење, обилазак споменика културе у националном парку, али и садржаји попут промоције књига, представа студентских позоришта те округлих столова - рекао је предсједник Феријалног савеза Дубравко Сувара.

У Омладинском центру “Здраво да сте” планирају да од 1. октобра ове до 28. фебруара идуће године реализују пројекат “Отворени омладински клуб”, који ће омогућити младима од 15 до 30 година да квалитетно проводе слободно вријеме те им пружити подршку у социјалном, културном и економском развоју, као и подршку социјалној интеграцији. Пројекат ће бити суфинансиран са око 6.000 КМ.

- Активности ће се реализовати у оквиру четири програма, а планиране су едукације за волонтере, волонтерске акције и помоћ у учењу од стране волонтера, радионице за младе са темама комуникације, људских права, омладинског рада, сексуалног и репродуктивног здравља, информисање младих о могућностима њихове мобилности. Биће ту занимљивих садржаја, као што је тзв. “музички кувар”, курсеви језика, школа гитаре, афричких удараљки, филмске вечери и спортске активности - казала је психолог у центру Наташа Пивашевић.

Потпредсједник Клуба студената ФПН-а Милан Унчанин је рекао да су конкурисали за подршку пројекту “Студентски модел Уједињених нација”, који ће бити суфинансиран са 5.840 КМ.

- То је већ годинама једина међународна конференција на Универзитету У Бањалуци. Главни циљ је да студенти нашег универзитета и студенти из других држава буду упознати са радом Скупштине УН кроз симулацију њеног рада - нагласио је Унчанин.

 Уговори

Из Градске управе су поручили да ће са изабраним омладинским организацијама и организацијама за младе, који ће реализовати пројекте, бити закључени уговори.

- Омладинске организације чији ће пројекти бити суфинансирани средствима из градске касе у 2020. години дужне су да Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт у року од 30 дана од дана реализације пројекта доставе наративни и финансијски извјештај на прописаним обрасцима - нагласили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана