Вријеме за превентивну заштиту од амброзије

Јана Кезић
Вријеме за превентивну заштиту од амброзије

БАЊАЛУКА - Коровска биљка амброзија током августа почиње интензивно да цвјета, па се повећава и концентрација њеног полена у ваздуху, због чега многи имају здравствене тегобе.

Није мали број оних који избјегавају да се јаве љекару због сузења очију, запушености носа и свраба, али нису ријетки они који због астматичних алергијских напада морају да потраже неопходну медицинску помоћ. Зато је кошење ове биљке прије, али и током сезоне цвјетања најбоља превентива ако не за уклањање, онда бар за смањивање тегоба особа осјетљивих на полен ове биљке.  Повећана количина полена амброзије у ваздуху може да изазове алергијске симптоме чак и код здравих особа.

Педијатар и пулмолог Бранислав Лолић изјавио је за “Глас Српске” да су тренутно учестале алергије на коров, те истиче да је потпуно цвјетање амброзије најинтензивније у августу.

- Полен ове коровске биљке биће актуелан све до средине септембра и сада је право вријеме да се узму превентивни лијекови - рекао је Лолић.

Објаснио је да амброзија више изазива алергијске реакције код одраслих, али у посљедње вријеме све су присутније и код дјеце.

- Најчешћи симптоми су запушеност и свраб носа, кијање и сузне црвене очи, а код неких буду и тегобе отежаног дисања - казао је Лолић.

Осим лијекова које пацијенти са алергијским симптомима користе, љекари савјетују и избјегавање мјеста гдје су повећане концентрације алергена када год је то могуће, с циљем смањења симптома. Тако се не препоручује боравак на отвореном простору, поготово ујутро, кад је концентрација полена највећа. Неопходно је и истуширати се и опрати косу прије одласка на спавање како би био одстрањен полен који се накупио током дана.

Бањалучанин Здравко П., који се бави кошењем траве, каже да га грађани редовно зову да уклони амброзију, траву и друге биљке.

- Обично имам позиве старијих људи који нису у могућности сами да покосе, али ми се чини да је ове године мало мање амброзије него лани - рекао је Здравко П.

Драган Пантић са Петрићевца каже да са братом редовно одржава и коси своје имање.

- Имам сина којег мучи алергија, а посебне тегобе му ствара амброзија па тако, да бих колико-толико помогао њему, али и комшијама или случајним пролазницима, на вријеме почнемо са уклањањем овог корова - рекао је Пантић.

Објаснио је да се дјечаку алергија јавила у 12. години живота, недуго након што се доселио у Бањалуку.

- Највеће тегобе има ујутру, а некада знају бити тако велике да једва дише - рекао је Пантић.

Потребно је нагласити да становници могу да прате податке о концентрацији алергених врста полена у ваздуху на подручју града путем поленског семафора на сајту града. Осим тога, објављују се и прогнозе за текућу седмицу, што је значајно алергичним суграђанима да могу планирати своје активности.

Кошење

У Градској управи кажу да је редовна годишња акција уклањања амброзије са јавних површина у граду почела 18. јула и трајаће док траје цвјетање ове алергене биљке, односно до краја септембра.

- Кошење је започето на зеленим површинама у Гундулићевој улици, гдје су рађени прекопи, док ће бити кошене и све друге површине гдје је евидентирана амброзија - казали су из Одјељења за комуналне послове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана