Вријеме формира цијену паркирања на старој аутобуској станици

Јасмина Салопек
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Током преуређивања паркинга на старој аутобуској станици у центру града постављени су наплатни апарати, рампе, кућице, а на новом асфалту исцртане су линије.

На улазу и излазу у паркинг на старој аутобуској станици у центру града постављен је нови и скупљи систем, као и нови начин плаћања који очекује Бањалучане кроз неколико дана. Рекао је ово за “Глас Српске” директор “Аутопревоза” Сладомир Ђурић, додајући да је током ове седмице требало да буде потписан уговор са Градском управом, али да се то још није десило.

- Паркинг је спреман за аутомобиле, али је још увијек празан, а требало би да од сљедеће седмице буде у функцији, јер је паркинг у центру града пријеко потребан - рекао је Ђурић те додао да ће оператери који постављају комплетан систем наплате са радовима бити готови до краја недјеље.

Возачи који буду жељели да се паркирају на овом простору, појаснио је Ђурић, на улазу ће морати узети картицу коју ће, прије напуштања паркинга, скенирати на паркомату.

- Систем скенира и меморише возило са кодом који је исписан и на картици, као и регистарске таблице возила. Приликом напуштања паркинга возач ће платити цијену за онолико времена колико је возило било паркирано - појаснио је Ђурић.

Према његовим ријечима, након плаћања возач ће имати одређен период у којем ће морати извести возило, са картицом плаћеног паркинга.

- Такође, приликом изласка систем би требало да препозна возило и таблице и да одмах отвори рампу - рекао је он.

Истиче да је све требало већ да буде у функцији, али да је још незахвално давати процјене.

- Сва опрема је увезана софтверски, има и систем надзора и мора бити увезано и интегрисано у један систем. Рокови које сам планирао су мало пробијени, јер немамо много искуства са оваквим системима - навео је Ђурић те истакао да је, у односу на постојеће врсте паркирања у граду, ово виши ниво. Ова технологија не само да штеди вријеме возача, већ и смањује непотребно лутање у потрази за паркинг-мјестом.

Веома много средстава улаже се да све профункциоше, а како је нагласио Ђурић, за извођача радова изабрали су фирму “Ланако” јер има најдужи стаж у ИТ сектору и системима паркирања.

- Грађани, а и туристи моћи ће да користе оба улаза као и до сада, да бисмо растеретири и убрзила читав процес уласка и изласка са паркинга. Гледали смо да буде што боље и функционалније - појаснио је он и истакао да су имали посла и око поравнања асфалта, јер је до сада био на два или три нивоа што је отежавало паркирање.

Након реновирања биће доступно око 200 паркинг мјеста, а новац који је утрошен за да би се паркинг опремио са два паркомата, два улаза и излаза и читавим системом износи преко 167.000 КМ.

Хуманост

Паркирање возила на старој аутобуској станици је од краја октобра било бесплатно, а био је пун сваки дан.

Грађани су новац, умјесто у аутомат, убацивали у кутије које су биле постављене на самом улазу у паркинг за хуманитарну акцију “Паркирај за Огија” обољелог од тешког облика епилепсије, који је требало да отпутује у Француску на преглед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана