Врећа купуса у Бањалуци 13 марака!

Данијела Стоканић
Врећа купуса у Бањалуци 13 марака!

Бањалука - На градским пијацама тренутна цијена вреће купуса достиже и 13 марака.

Грађани, који су прошле године за двадесетак марака куповали и до десет врећа купуса, ове године за исту количину треба да издвоје и до стотину марака више.

Продавац купуса на Новој пијаци Дубравка Хрваћанин, која купус набавља из Лијевча поља, рекла је да је вртоглави раст цијене овог поврћа и те како утицао на његову продају.

- Протеклих година људи су куповали најмање десет врећа купуса, а ове године је питање да ли ће неко купити три или четири - пожалила се она и додала да цијена купуса није пуно виша ни код произвођача.

- По новој цијени дневно продамо 150 врећа купуса, а раније је то било и по три камиона - истакла је она.

Дубравка Милошевић, која се продајом поврћа на пијаци бави скоро двадесет година, каже да је задовољна цијеном купуса, али да су купци ти који су незадовољни.

- Упркос цијени, чини ми се да људи купус купују све више. Ове године сам продала више купуса по десет марака, него кад је био пет пута јефтинији - рекла је Милошевићева и додала да је узрок пораста цијене купуса велика количина кише која је пала ове године.

Стоју Милић из Сурјана код Мркоњић Града јуче смо затекли како купује само двије вреће купуса.

- Изненадила сам се кад сам дошла на пијацу да купим купус. Прво сам обишла све радње, затим "Тржницу" и на крају сам дошла на ову пијацу како бих купила само двије вреће купуса, јер за више нисам имала новца - додала је Милићева и истакла да је чула за поскупљење, али није ни слутила да је то и до шест пута више.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да ће сигурно за неколико дана продавци и произвођачи морати спустити цијену купуса како би потражња била виша.

- Упркос кишама, произведена је пристојна количина купуса, која ће моћи подмирити потребе великог броја становника - рекао је Петровић.

Поврће и воће

Цијена осталог воћа и поврћа на градским пијацама није се много промијенила у односу на ранији период. Тако килограм пасуља кошта пет марака, као и врећа мркве. Поред тога, цијена вреће паприка спала је и на двије марке, док је врећа кромпира пет марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана