Врбас поново боје у црвено

Јасмина Перишић
Врбас поново боје у црвено

Бањалука - Крајишка љепотица ријека Врбас, којој је испјевана пјесма "Зелена ријеко" због љепоте, јуче је била замућена и обојена у црвено! Отпадне воде и поток Јуларац који се уливају преко испуста између Ребровачког и моста Венеција донијели су неку врсту фарбе, замутили воду и узнемирили грађане.

Грађани који су шетали уз обалу ријеке позвали су градску Инспекцију за воде која је одмах изашла на терен. Нажалост, нису утврдили тачан узрок који је изазвао ову појаву.

- Инспекција за воде је јуче изашла на терен чим је пријављено да се у Врбасу појавила црвена мрља. Међутим, кад су инспектори стигли до лица мјеста, вода се разбистрила и готово да није било црвених трагова па нисмо могли да узмемо узорак - рекли су у Градској управи.

Истакли су да је утврђено да боја није проузроковала уништење рибљег фонда и ријечне флоре.

- Очигледно се радило о биоразградивој материји, па нема трагова загађења. Позвали смо одмах екипу предузећа "Водовод". Они су потврдили да је на поточић Јуларац, који се улива у Врбас, прикључено више канализационих одвода и вјероватно је кроз један у ријеку стигла и спорна боја. Због тога је тешко утврдити ко је од предузећа или појединаца испустио црвену материју - рекли су Градској управи.

Додали су да ће у наредном периоду надлежно одјељење обилазити све субјекте који у својој дјелатности користе боје.

- Покушаћемо да утврдимо ко тачно испушта боју у ријеку. Желимо и да утичемо на свијест грађана да више поведу рачуна о својој околини, те да сваки сличан случај пријаве инспекцији - казали су у Градској управи.

Мјештанин насеља Борик Саша Петровић, који је на шеталишту надомак мјеста на којем се мрља појавила шетао са псом, каже да је видио црвену боју у ријеци.

- Не знам шта се дешава. Био сам запрепашћен. Поред силне канализације која се слива у Врбас, још су несавјесни појединци почели и боје да испуштају. Жалосно је да још више уништавамо ионако загађену околину. Већина људи нема свијести о томе да, како се ми понашамо према природи, тако ће нам она и узвратити - рекао је Петровић.

Учестала појава

Постала је учестала појава да неко испушта црвену боју у ријеку Врбас. Тако је било недавно код Ребровачког моста и Правног факултета, а прије десет дана црвена мрља примијећена је и у ријеци Врбањи.

Из Градске управе су тада рекли да је мрљу у Врбањи проузроковала фабрика папира "Целекс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана