Врбас и светиње привлаче туристе

Сања Амиџић
Врбас и светиње привлаче туристе

Бањалука - Град је у току 2013. посјетило око 65.000 туриста, што је за 3,1 одсто више него претходне године.

Према подацима Туристичке организације града (ТОБЛ), град је посјетило 33.410 страних туриста или 51,6 одсто укупног броја, а домаћих је било 31.357 или 48,4 одсто. Додају да се у градску касу у току прошле године од боравишне таксе слило 168.000 марака.

- Највише туриста дошло је из Србије, а слиједе Словенија, Хрватска, Њемачка, Италија и Аустрија - кажу у ТОБЛ-у.

Додају да су на основу спроведених анкета утврдили да туристе највише интересује рафтинг на Врбасу, затим обиласци ужег центра града, тврђаве Кастел и вјерских објеката, те сеоски туризам.

Новка Милић из Словеније, коју смо затекли у манастиру Светог Илије у Крупи на Врбасу, рекла је да често долази у Бањалуку због природних љепота, али и чари сеоског туризма.

- Када дођем из Љубљане, користим сваку прилику да обиђем што више мјеста као што је Крупа. То је мали рај на земљи - казала је Милићева.

Говорећи о плановима за ову годину у ТОБЛ-у кажу да очекују већу посјету јер ће град бити домаћин великих спортских манифестација. Како кажу, то су Европско првенство у рафтингу, Европско првенство за јуниоре у кајаку и кануу и Свјетско падобранско првенство.

- У складу са тим очекујемо и успјешнију ову годину, чиме ће се тренд раста туристичког промета наставити, а број долазака и ноћења остварити нове рекорде - казали су из ове организације и додали да је због тога повећан и број расположивих соба и лежајева како би се туристи могли смјестити.

Раст

Туризам је једна од ријетких привредних грана која поред економске кризе биљежи стални раст.

- То би требало да подстакне државне, ентитетске и локалне владе, као и инвеститоре да више улажу у туристичку привреду - казали су у ТОБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана