Вране нападају пролазнике у Бањалуци

Јасмина Перишић
Вране нападају пролазнике у Бањалуци

Бањалука - Бројни шетачи имали су ових дана близак сусрет са агресивним вранама, које су се са стабала обрушавале на главе пролазника. Неки од њих су, осим шока и страха, претрпјели и лакше повреде у виду чворуга и огреботина.

Птице сиво-црног перја нарочито агресивне биле су на подручју Борика и Старчевице, а очевици и жртве напада видно запрепашћени тражили су помоћ од стручњака па чак и новинара.

Становник улице Стевана Првовјенчаног на Старчевици Саша Јовић био је свједок напада вране на пролазницу, а и сам се од атака из ваздуха одбранио пластичном флашом од пет литара коју је понио да баци у смеће.

- Син и ја смо носили отпад у контејнер када сам остао запрепашћен призором. Недалеко од мене врана је канџама и отвореним кљуном напала жену која је тим путем случајно пролазила. Птицу није уплашило ни гласно запомагање и вриска жене. У тренутку сам видио да друга врана креће према мени. Кад се приближила ударио сам је флашом и бацио неколико метара од себе. Пала је на асфалт, преврнула се, али поново узлетјела. Стала је на оближњу грану и отвореног кљуна гледала ка мени. Није било нимало пријатно - испричао је Јовић.

Додао је да је пролазница коју је врана напала задобила неколико огреботина по глави и рукама.

Сличан случај догодио се и у Борику, гдје је близак сусрет са агресивном птицом имала и Јадранка Лукић.

- Приликом џогирања одједном сам осјетила нешто на леђима. Била сам шокирана када сам видјела врану. Руком сам је одгурнула и побјегла у оближњу зграду. Помислила сам да је заражена неким птичјим бјеснилом - прича Лукићева.

Стручњаци за птице тврде да нема разлога за панику. Професор ловишта на Шумарском факултету Драган Матаругић каже да птице нападају јер бране своје гнијездо и младе у њему када сматрају да су у опасности.

- У граду има пуно зеленила, а вране то користе у ово доба године. Свијају гнијезда на дрвећу на висини од пет до осам метара од земље. Вране носе од пет до седам јаја и када се птићи излегу неријетко се дешава да неко од њих буде изгурано или испадне из гнијезда. Мајка их упорно прати и мада пролазник не види птиче, које је у непосредној близини, врана пролазника напада баш из тог разлога што се боји да ће угрозити њено пиле - рекао је Матаругић.

Додаје да врана, као и скоро свака друга животиња, никада не напада без разлога, већ углавном из страха и у самоодбрани.

- Нису то опасне грабљивице и не треба паничити. Град без птица је град без природе и нормалног живота - рекао је Матаругић.

Нападају у пару

Професор Драган Матаругић тврди да вране често нападају у пару.

- Мужјак и женка то раде да би сачували своје потомство. Уколико атакује једна, деси се да јој се придружи и врана која није њен партнер, па нападају у пару - казао је Матаругић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана