Возилима круже по центру Бањалуке и по сат да пронађу паркинг

Александар Стојановић
Возилима круже по центру Бањалуке и по сат да пронађу паркинг

Бањалука - Возачи у већини градских насеља годинама кубуре са недостатком паркинг мјеста, а “кривци” за такву ситуацију су инвеститори који при градњи стамбених објеката не обезбиједе довољан број паркинг мјеста као и повећање броја аутомобила у граду.

Највећи проблеми су у мјесним заједницама Лауш, Борик и Центар гдје је посљедњих година примјетна појачана градња стамбених објеката и већи број становника, што није испраћено потребним садржајима.

Одборник у Скупштини града Александар Петковић упозорио је на велике саобраћајне гужве и мањак паркинга дуж Карађорђеве улице на Лаушу.

- То је “жила куцавица”, а у њој се налазе апотеке, маркети, кафићи и други објекти у које људи свакодневну иду. Проблем је што ниједан од тих објеката није обезбиједио паркинг мјеста, која су дужни да обезбиједе. Умјесто тога, они су тај простор искористили да прошире своје објекте и обезбиједе себи већу добит - рекао је Петковић.

Сличан проблем је и у Борику, гдје власници аутомобила који живе у солитерима паркинг мјесто траже и дуже од пола сата.

- Када завршим са послом, већ почнем да размишљам како ћу наћи паркинг испред своје зграде. Некада знам кружити од пола сата до сат, а да не нађем мјесто и онда морам паркирати далеко од стана - рекла је мјештанка Борика која се представила само као Борка.

У складу са правилником у колективним стамбено-пословним објектима, за сваку стамбену јединицу неопходно је једно паркинг мјесто, дијелом у подземним гаражама или на спољним површинама. Међутим, инвеститори се често не придржавају ових прописа, па је тако у Центру највећи проблем што нове зграде имају по неколико спољних паркинг мјеста.

- Постоје подземне гараже испод појединих зграда, гдје власници станова могу оставити своја аута, али напољу има свега неколико паркинг мјеста. Мени је прије неколико дана била крсна слава, а гости су се паркирали свуда по центру јер испред моје зграде није било мјеста. За то су “заслужни” инвеститори које не занимају аутомобилске гужве. Имамо ситуације да се зграде наслањају једна на другу, гдје има више од 200 станова, а то не прати ни приближно довољан број паркинг мјеста - рекао је мјештанин Јеврејске улице који није желио да се представи.

Јавни паркинзи

У Градској управи тврде да су насеља Центар, Борик и Лауш готово цијелом својом површином покривена планским актима.

- Паркинзи су планирани у ужем центру на локацији између улица Бана др Тодора Лазаревића, Васе Пелагића и Српске, на локацији између улица Николе Тесле, Грчке, Видовданске и Милана Тепића, у насељу Борик у улици Мајке Кнежопољке и Кордунашкој. На Лаушу је блок између улица Јована Рашковића и Босе Живковић предвиђен за изградњу објеката уз које ће бити обавезан пратећи број паркинг мјеста - рекли су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана