Возила јавног градског превоза све више на мети вандала

Јасмина Перишић
Возила јавног градског превоза све више на мети вандала

Бањалука - Несавјесни путници у јавном градском превозу све чешће се насилнички понашају у аутобусима па уништавају сједишта, кидају рукохвате, исписују графите, краду противпожарне чекиће… Управо због материјалне штете која досеже све веће цифре превозници су се обраћали и Градској управи тражећи мјере заштите.

Тако је предузеће "Аутопревоз" недавно доставило Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја фотографије једног од својих аутобуса чија је унутрашњост страдала у вандалском понашању обијесних младића.

- У посљедње вријеме имали смо велики број случајева у којима су углавном млађи путници у вечерњим часовима чупали и цијепали сједишта, уништавали рукохвате и пластичне дијелове, а да не говорим о шарању и нарушавању естетског изгледа унутрашњости аутобуса. Дошли смо у ситуацију да морамо предузети ригорозне мјере да бисмо спријечили даље уништавање наше имовине, али и да би корисници наших услуга имали услован превоз - рекао је извршни директор предузећа "Аутопревоз" Дејан Мијић.

Он је нагласио да су се управо због овога обраћали и полицији и комуналној инспекцији.

- Покушавамо заједничким снагама да спријечимо да грађани уништавају возила у којима се и они возе. Чим некога ухватимо, пријавићемо га полицији и наплатићемо му комплетну штету коју је починио на возилу. У одржавање аутобуса сваке године уложимо милион марака, а од тога 40 одсто или 400.000 КМ оде на оно што путници вандали униште - јасан је Мијић.

И остали аутопревозници су потврдили да нису ријетке појаве уништавања унутрашњости аутобуса.

- Више имамо случајева у којима се уништава унутрашњост аутобуса него што затичемо путнике без карте. То је гора варијанта - рекао је власник "Павловић турса" Раденко Павловић.

Из Градске управе су потврдили да су им се аутопревозничка предузећа жалила због уништавања њихове имовине.

- Како је испред нас вријеме новогодишњих и божићних прослава те вријеме слава, односно период у којем је вандалско понашање несавјесних појединца, најчешће пијаних и обијесних путника највише изражено, молимо грађане да не уништавају саобраћајну сигнализацију и градске аутобусе. Тако директно утичу на пад квалитета јавног превоза у граду, а превозници умјесто да модернизују возни парк, санирају постојећу штету - апеловали су из Градске управе.

Саобраћајни Знаци

Из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су рекли да се већ дуги низ година велика средства издвајају за санацију уништене саобраћајне сигнализације.

 - Најчешће лупају саобраћајна огледала, чупају саобраћајне знаке, лијепе наљепнице и уништавају рефлектујућа својства сигнализације, шарају их и уништавају петардама - рекли су из овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана