Возачи у Бањалуци »кампују« на семафору

Сања Амиџић
Возачи у Бањалуци »кампују« на семафору

Бањалука - Саобраћајне гужве и "чворови" на градским улицама постали су свакодневан проблем возача, који на пролаз кроз поједине раскрснице пред семафором чекају и до 20 минута.

- На раскрсници Булевара војводе Живојина Мишића и Војводе Петра Бојовића у Борику у јутарњим и поподневним часовима, када идем на посао и враћам се кући, у колони останем и до 20 минута јер је кроз раскрсницу немогуће проћи због гужве - казао је возач Горан Петровић.

Слично мисли и његова суграђанка Добрила Раковић.

- У периоду око 16 часова на семафору код Народног позоришта РС сваки дан на пролазак кроз раскрсницу чекам до 15 минута. Семафор на тој раскрсници предуго држи црвено свјетло за возаче који долазе из правца нове аутобуске станице, због чега се стварају дуге колоне - прича Раковићева.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да је у граду највећа фреквенција аутомобила на раскрсници улица Вука Караџића и Јована Дучића у Новој вароши, Алеји Светог Саве, те у улици Браће Југовића која води према насељу Старчевица.

- У поменутим улицама ради се усклађивање зеленог таласа. Међутим, проблем је што се број возила на градским саобраћајницама повећава из дана у дан, а тренутна путна мрежа не може да задовољи те потребе - казао је Јаћимовић. Он је додао да на подручју града има 53.000 регистрованих путничких аутомобила.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је на подручју града, с циљем побољшања протока саобраћаја, у плану изградња кружних токова на више локација.

- Изградња кружних раскрсница планирана је на локацији код Ребровачке цркве, салона намјештаја "Леснина" и код ресторана "Сирано" на Лаушу - казао је Новаковић.

Он је додао да је у току избор извођача радова за изградњу треће траке на раскрсници Булевара војводе Живојина Мишића и Булевара војводе Петра Бојовића, а радови би требало да почну у мају.

Центар

Саобраћајне гужве на подручју града стварају и возачи који долазе из других општина.

- Бањалука је највећи град у Републици Српској, због чега свакодневно долази на хиљаде возача из других градова који такође заузимају простор и праве гужву у саобраћају - казао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана