Возачи траже да буду заштићени

Данијела Стоканић
Возачи траже да буду заштићени

Бањалука - Возаче градског и приградског саобраћаја све чешће вербално и физички нападају путници, а не постоји закон који би заштитио возаче. Зато превозници траже да возачи буду проглашени службеним лицима док су на радном мјесту.

Извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић каже да ће предложити да се покрене иницијатива да возача, за вријеме рада, прогласе службеном особом и да се сваки вербални и физички напад сматра кривичним дјелом.

- Тренутно не постоји закон који би штитио возача. Има само правилник о јавном превозу који регулише како се врши превоз у граду. Мислим да би на нивоу РС требало измијенити прописе који регулишу ту област и додати да је возач, за вријеме радног времена, службено лице - рекао је Мијић.

У "Аутопревозовим" аутобусима данима су истакнути плакати са сликом трагично страдалог возача Боре Топића, којег је у прошли четвртак бомбом у аутобусу убио Жељко Стевановић.

Мијић каже и да треба пооштрити санкције према починиоцима, јер и даље важи правило да је путник у праву чак и кад није.

- Прије неколико мјесеци једног нашег возача, али и једног путника, напала је група обијесних младића који нису хтјели да плате карте - казао је Мијић.

Предсједник Удружења возача и аутомеханичара градског и приградског превоза Драшко Талијан каже да су возачи стално у опасности.

- Прије двије године возача градског превоза изболи су ножем. Провокације, псовке и напади су постали свакодневна појава - рекао је Талијан.

Додао је да се возачи у оваквим ситуацијама налазе између двије ватре.

- Ми радимо како нам је наређено. У случају да неког пропустимо без карте или не реагујемо, одбију нам од плате и слично. Кад одреагујемо на путнике, зарадимо псовке, увреде, па и физичке нападе - рекао је Талијан.

Начелник Центра јавне безбједности Бањалука Младен Марић апеловао је на све возаче и путнике који процијене да су угрожени да о томе на вријеме обавијесте полицију.

- Полиција ће по свакој пријави изаћи и урадити свој дио посла - рекао је Марић.

У току посљедње двије године није било пријава о нападу на возаче јавног превоза на подручју града.

Синдикат

Случај убиства возача у градском превозу оштро је осудио и предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Небојша Ђокић.

- С обзиром на тешку финансијску ситуацију, данас је ризично свако радно мјесто, а посебно мјесто возача. Не знам да ли се негдје у свијету десио сличан инцидент - рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана