Волонтери Црвеног крста реаговали кад је најпотребније

Јелена Танацковић
Волонтери Црвеног крста реаговали кад је најпотребније

БАЊАЛУКА - Кроз бројне акције Црвеног крста Бањалука прошле су многе генерације, учећи се хуманизму, развијајући солидарност и помажући онима којима је то потребно. Преко двије хиљаде поклоњених сати у данима када су били најпотребнији, кроз хуманитарне програме и активности, омладинци су волонтерским радом помогли граду на Врбасу.

Црвени крст Бањалука је хуманитарна организација која окупља велики број волонтера. Основна дјелатност ове организације је пружање помоћи угроженим, изнемоглим и незбринутим грађанима.

Претходна година у организацији Црвеног крста била је једна од тежих у раду, иако се пролазило кроз разне потешкоће и изазове, суочени са кризом коју до сада нису имали пронашли су рјешење за све препреке, испричала је секретар Жељкица Илић за “Глас Српске”.

- Пандемија вируса корона промијенила је животе свих нас, али упркос свему ми смо показали своју снагу, спремност и потенцијал да спроведемо све наше активности из програма које смо планирали, користећи људске ресурсе као професионалци и волонтери – казала је Илић.

“На младима свијет остаје” је реченица коју смо небројено пута чули, прочитали, можда чак и изговорили, а оправдала је Омладински клуб који својом снагом и радом помаже у обављању свих активности Црвеног крста.

- Значајно је истаћи да су у  истој години, када је услиједила имунизација становништва, 30 чланова Омладинског клуба у току 65 дана поклонила 2.335 волонтерских сати – нагласила је Илићева.

Програме и активности које ће наставити  да реализују су организовања обука прве помоћи, анимације, добровољних даваоца крви, показне вјежбе за програм и одговорне катастрофе.

- Нажалост, у овој години је нешто мање пријављених чланова, а због вируса корона нисмо могли регрутовати чланове из основних и средњих школа, како то иначе радимо. Иако је број мањи, ми успијевамо да реализујемо своје активности уз помоћ волонтера – додала је Илићева.

Црвени крст има значајну улогу у друштву, а активности су и даље усмјерене на укључивање нових чланова и представљање свих активности у којима грађани могу да учествују и дају свој допринос.

Области рада

У Омладинском клубу Црвеног крста постоје различите области рада којима се баве, а то су прва помоћ, реалистички приказ повреда, стања и обољења, дифузија кроз промоцију хуманих вриједности и здравствена област. Годишње, вишедневну или вишемјесечну обуку у пружању прве помоћи, коју изводе чланови Омладинског клуба, прође око 250 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана