Водовод стиже у Перван и Голеше

Весна Поповић
Водовод стиже у Перван и Голеше

Бањалука - Градска управа ће наредних дана објавити тендер за изградњу два крака водоводне мреже од 11 километара, чиме би прва домаћинства у Горњем и Доњем Первану те Голешима до краја ове године требало да добију воду.

Овај дио мреже би требало да буде дио подсистема "Звијезда", у оквиру великог пројекта "Црно врело", који треба да обезбиједи снабдијевање водом 20.000 становника рубних подручја Бањалуке и Приједора.

Према ријечима начелника Одјељења за комуналне послове Петра Билчара, процијењена вриједност ових радова је око милион КМ.

- Према тендеру који ће бити расписан наредних дана, планирана је градња 11 километара мреже у два крака. Један ће ићи према Дедића Локви, а други према Ђурића главици. Њиховом изградњом би требало да буде ријешено питање снабдијевања водом Горњег и Доњег Первана те Голеша. Ако све буде ишло предвиђеном динамиком, у септембру би један крак могао бити завршен - казао је Билчар.

Напоменуо је да ће по завршетку изградње подсистем "Звијезда" бити прикопчан на фабрику воде у Первану.

- Након вишегодишње паузе лани је настављена реализација пројекта "Црно врело" почетком изградње ове фабрике воде. Радови и њено опремање би требало да буду завршени у августу. На тај начин ће све бити спремно да се по завршетку једног од ова два крака у септембру прикопчају прва домаћинства на водоводну мрежу - рекао је Билчар.

Објаснио је да ће Градска управа изградњу овог дијела водоводног система "Црно врело" финансирати путем емисије обвезница града.

У Одјељењу за финансије су рекли да упис обвезница почиње данас и да ће трајати осам дана.

- Ово је веома добра прилика за инвестирање, с обзиром на атрактивне каматне стопе. Укупна номинална вриједност обвезница износи шест милиона КМ, са каматом од 4,5 одсто годишње и роком доспијећа седам година. Број обвезница које се емитују је 60.000, номиналне вриједности 100 КМ по обвезници - рекли су у овом одјељењу.

Финансирање обвезницама

Поред наставка пројекта "Црно врело", градским обвезницама биће финансирана изградња новог Зеленог моста. Такође, биће урађена и прва фаза реконструкције улице Краља Александра Првог Карађорђевића у дужини од 1,2 километра, наставак изградње источног транзита, те изградње спортске дворане у некадашњем Шопинг центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана