Вјештим рукама Славица прави савршен накит

Јасмина Перишић
Вјештим рукама Славица прави савршен накит

Бањалука - Ручно израђени медаљони, минђуше, брошеви, огрлице и украшено посуђе производи су дугогодишњег рада младе Бањалучанке Славице Радић, која је свој таленат и креативност од хобија претворила у посао.

Све је почело прије пет година када је ова двадесетпетогодишња студенткиња завршне године Економског факултета за своју душу почела да израђује накит, који јој је касније омогућио да у студентским данима заради пристојан џепарац.

- Све је кренуло од хобија. Када су пријатељице почеле да ме моле да и њима израдим неки комад накита, дошла сам на идеју да покренем бизнис, који успјешно развијам већ пет година - почиње причу Радићева, која ће своје радове представити на сајму креативаца "Сјећање једне зиме", који се одржава од 27. до 29. децембра на платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Сав накит израђује ручно, а основни алат који користи је игла и њоме исцртава украсе.

- Игла ми је у послу најбољи друг. Одмах послије ње је и глина, од које правим све производе. Пошто сам по природи романтична, трудим се да користим природне земљане боје, па ми је материјал углавном у смеђим, зеленим и љубичастим тоновима - казала је Радићева.

Она је додала да не користи никакву посебну технику при изради накита, већ обликује глину, коју касније пече, а металне дијелове на накиту углавном лијепи.

- Дешава се да на једном комаду накита радим и до три дана, због чега се онда мучим када треба да одредим продајну цијену - рекла је Радићева.

Она је казала да цијене одређује према утрошеном материјалу и труду, па тако минђуше продаје по цијени од пет до 10 КМ, док се цијене огрлица углавном крећу од седам до 20 КМ.

Радићева је нагласила да материјал за накит набавља у граду на Врбасу, те путем интернета. Ова студенткиња каже да путем "Фејсбук" странице прима највише наруџби, те је додала да је захваљујући "Јутјубу" савладала и нове технике израде.

- Јако ми је драго када неко у граду прође поред мене са мојим накитом на себи. Симпатично ми је и када мушкарци наручују накит који поклањају дјевојкама - рекла је Радићева.

Она је додала да је недавно почела да украшава и суђе, углавном чаше, шоље и есцајг, па је већ имала наруџби за украшавање свадбеног есцајга за младенце.

- Планирам да се остварим и на пољу економије, али никада нећу престати да се бавим овим послом - казала је Радићева.

Удружење

Да предано ради на развијању своје креативности говори и чињеница да је Радићева постала један од чланова новооснованог Удружења креативаца, чији је покретач Драгана Прњић, познатија као Драгана С. Гарден.

- Поносна сам што сам једна од чланица удружења које је основано искључиво с циљем да едукује и помаже креативним људима који су у великој мјери запостављени од институција -  рекла је Радићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана