Вишечланим породицама потребан сигуран дом

Сара Бојанић
Вишечланим породицама потребан сигуран дом

Вишечлане породице, њих осам, добиће од града по 5.000 КМ за побољшања услова становања, а иако је то значајна подршка из Удружења “Четири плус” кажу да је потребно донијети системска рјешења да би било трајно ријешено стамбено питање ових категорија.

Предсједник овог удружења које окупља породице са четворо и више дјеце Јован Радовановић казао је за “Глас Српске” да је помоћ града значајна за стварање бољих услова за живот овим породицама.

- Међутим, када добију једнократну новчану помоћ они и даље нису стамбено збринути, јер се углавном ради о незапосленим лицима која и поред ове помоћи не могу ријешити стамбено питање - казао је Радовановић.

Према правилима конкурса једна породица може добити највише 5.000 КМ.

- Када је покренута ова иницијатива једна породица је могла добити око 1.000 до 2.000 КМ, јер је циљ био да што више породица добије помоћ. Ми смо реаговали и тражили да средства буду повећана. Због вртоглавих поскупљења ни 5.000 КМ није довољно - рекао је Радовановић.

Навео је да тренутно има више од 200 регистрованих породица са четворо и више дјеце.

Град је додијелио рјешења за осам вишечланих породица, за шта ће из буџета биће издвојено 40.000 КМ. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да град подржава пројекте Удружења “Четири плус”.

- И даље ћемо тежити да побољшавамо животне услове породицама са четворо и више дјеце. Већ другу годину заредом исплаћујемо средства за потребе побољшања услова становања вишечланих породица - рекао је Станивуковић.

Савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић-Бањац рекла је да се за ове породице морају пронаћи и донијети системска рјешења.

- Једнократна помоћ за побољшање услова становања само је један вид подршке овим породицама. Поред подршке раду Удружења “Четири плус” и суфинансирања пројеката, град стипендира ученике из ових породица, исплаћује једнократне подршке, а уведен је и бесплатан превоз за средњошколце и студенте из вишечланих породица - поручила је Савић-Бањац.

Циљеви

Циљ удружења “Четири плус” је стварање бољих услова за живот породицама са четворо и више дјеце.

- Наша визија је да породице са четворо и више дјеце буду препознате као важна категорија и капацитет демократског друштва и један од носилаца развоја и напретка земље - казао је Јован Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана