Више простора за дјецу са проблемима у Бањалуци

Весна Поповић
Више простора за дјецу са проблемима у Бањалуци

Бањалука - Дневни центар за дјецу у ризику од јуче функционише у новим просторијама у улици Петра Пеције, у насељу Лазарево, што ће омогућити ефикаснију и бољу подршку малишанима који су скитали, који су злостављани, имају проблема у породици или других потешкоћа.

Овај дневни центар од 2011. године постоји у граду и функционише у просторијама удружења "Нова генерација" у Новој вароши, а тај простор је знатно мањи од новог. Исто тако, помоћ која је пружана малишанима у Дневном центру финансирана је путем међународних пројеката, а од сада ту обавезу је на себе преузео град. Нови простор пустили су у функцију градоначелник Игор Радојичић и директор организације "Save the Children" Андреа Жеравчић.

Радојичић је рекао да је овај дневни центар примјер заједничког рада града, удружења и међународних организација.

- Бањалука са око 200.000 становника има, нажалост, и овакву потребу, а то је да се пружи подршка дјеци која су затечена у скитњи или имају проблема код куће. Град је обезбиједио простор и суфинансирање реконструкције објеката. Повећали смо буџет Центра за социјални рад како би могли финансирати рад овог центра, тако да убудуће неће морати да зависи од међународних пројеката - казао је Радојичић.

Додао је да се поред овог дневног центра налази још један објекат у којем би требало да буде отворен дневни центар за дјецу и омладину са сметњама у психофизичком развоју.

- И тај објекат ће бити реконструисан и надам се да ће тај посао бити завршен до краја маја - казао је Радојичић и додао да ће рад и овог дневног центра финансирати град.

Директор организације " Save the Children " Андреа Жеравчић је рекла да јој је драго што је град преузео бригу о центру на себе.

Директор удружења "Нова генерација" Јадранко Јанковић је рекао да је Дневни центар отворен сваког дана од девет до 17 часова.

- Као и до сада, дјеца ће имати три оброка дневно. Ако је потребно, обезбиједићемо им средства за хигијену и гардеробу, а на располагању ће имати и психолога, социјалног радника те дефектолога - рекао је Јанковић.

Додао је да тренутно имају регистрованих 56 корисника, али да та дјеца не долазе сваки дан у Дневни центар.

Мирјана Шорда, чијих четворо дјеце користи услуге овог центра, захвална је на помоћи коју добијају годинама.

- Помажу ми да дјецу изведем на прави пут. Као незапослена мајка четворо дјеце налазим се у тешкој ситуацији и да није њихове подршке, не знам шта бих урадила - казала је Шорда.

Гријање

Игор Радојичић је рекао да је добро што је покренута иницијатива пред Уставним судом РС у вези са сетом одлука које је недавно усвојила Скупштина града.

- Ми смо управо водећи се праксом Уставног суда РС радили те одлуке и увјерен сам да ће оне проћи тест Уставног суда РС - рекао је Радојичић.

Партија "Слобода" је прошле седмице поднијела иницијативу Уставном суду РС за оцјену законитости и уставности одлука Скупштине града везаних за испоруку топлотне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана