Више лукса, а мања потрошња струје у Спортском центру Борик

Весна Поповић
Више лукса, а мања потрошња струје у Спортском центру Борик

Храм спорта, Спортска дворана "Борик" добила је најсавременије освјетљење, у шта је уложено 186.000 КМ.

Потврђено је то "Гласу Српске" у управи овог спортског центра.

- На овај начин ријешен је дугогодишњи проблем. Осим што је ранији система расвјете застарио, јер је постављен прије 41 годину, он је био и превелики потрошач електричне енергије. За сат рада трошио је око 60 киловата, док нови систем омогућава подешавање. Сада смо добили освјетљење са више лукса, а мањом потрошњом - рекли су у управи овог спортског центра.

Објаснили су да ће за вријеме тренинга спортских клубова, када није потребна превелика освијетљеност, као у вријеме утакмица, приредби или ТВ преноса из дворане, ново освјетљење трошити свега три киловата у једном сату.

- Када то догађаји диктирају, моћи ћемо га појачати, на примјер за потребе преноса међународних спортских догађаја. Тада ће потрошња максимално бити до 30 киловата, што је опет двоструко мање него раније - казали су СЦ "Борик".

Нагласили су да је то друга по величини инвестиција у посљедње три године, након што су обновили вентилацију и климатизацију.

Додали су да се осим улагања у овај објекат тренутно санира и кров СД "Обилићево", која је у саставу јавне установе Спортски центар "Борик".

- Властитим раднима снагама почели смо санацију око 650 квадратних метара крова, да бисмо заштитили најугроженије дијелове, позоришну салу коју користи Градско позориште "Јазавац" и улаз у спортску дворану - рекли су у Спортском центру "Борик".

Истакли су да би идуће године приоритет требало да буде замјена купола на објектима у Борику и Обилићеву.

- Служе као свјетларници и вентилација и обје су напукле, а да ли ћемо бити у могућности да то урадимо, зависиће од новца који ће град моћи обезбиједити. Исто тако радићемо на даљој заштити паркета од пропадања, наставку изолационих радова у равном дијелу крова у "Борику" и "Обилићеву", набавци нових столица и повећању капацитета озвучења за публику у дворани "Борик" - казали су у управи.

Објекти

Управа Спортског центра "Борик" тражила је од града да овој јавној установи на управљање буду предати објекти бившег "Шопинг центра", као и старе зграде Грађевинске школе у Лазареву, који би након реновирања били коришћени као спортске дворане. У управи овог спортског центра су рекли да још чекају одговор градских власти.

 

Приоритети за 2016. годину

- замјена купола на дворанама "Борик" и "Обилићево"

- заштита паркета од пропадања

- набавка нових столица

- повећање капацитета озвучења у "Борику"

- наставак санације дворана "Борик" и "Обилићево"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана