Вируси напунили амбуланте

Данијела Стоканић
Вируси напунили амбуланте

Бањалука - Пацијенти са симптомима прехладе и стомачним тегобама протеклих дана напунили су бањалучке амбуланте. Како су објаснили у Дому здравља број пацијената са хроничним болестима, вирозом, прехладом и респираторним инфекцијама, односно упалом грла, бронхитисом у односу на прошли мјесец повећан је за 20 одсто.

- На преглед се подједнако јављају пацијенти свих старосних доба, од дјеце до старих лица. Пацијенти са овим потешкоћама најчешће се жале на главобољу, повишену температуру, малаксалост, болове у мишићима, а посљедњих дана и на мучнину и болове у стомаку - рекла је портпарол Дома здравља Бањалука Дијана Ожеговић.

Додала је да је број ових пацијената у чекаоницама највише повећан због временских осцилација.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука Наташа Пилиповић-Броћета грађанима у случају прехладе препоручује мировање, узимање више течности, витамина Ц кроз повећан унос воћа и поврћа и редовно провјетравање просторија у којима се борави.

- У случају благо повишене температуре потребно је узимати парацетамол или нестероидне антиинфламаторне лијекове, односно лијекове који смањују повишену температуру и ублажавају бол. Упркос томе, ако се здравствено стање погорша обавезно се треба јавити на преглед код породичног љекара - рекла је Пилиповић-Броћета.

Мајка дванаестогодишње Јелене, Љепосава Перић каже да ноћима није спавала због повишене температуре код дјевојчице.

- Дијете је само неки дан из школе дошло малаксало и немоћно, након чега је одмах добило и температуру. Покушавала сам на разне начине да јој скинем температуру, али узалуд. На крају сам морала доћи код породичног љекара, јер сам чула да хара и неки вирус упале плућа - пожалила се Љепосава Перић.

Редовни пацијенти, које смо затекли у амбулантама породичне медицине, кажу да због појаве вируса који изазива прехладу, температуру и кашаљ, у чекаоницама остају и до сат времена.

- Скоро сваки други дан долазим код свог љекара да измјерим притисак и шећер у крви и не сјећам се кад је било оволико људи у чекаоници, као у ових посљедњих неколико дана. Трудим се да сваки пут неког од пацијената са симптомима прехладе пустим прије себе, јер знам какве су то муке - рекла је пензионерка Велиборка Лукић.

Предност

Бањалучанка Сања Костић каже да је дошла на заказани преглед.

- Гужве су велике а ја упркос чињеници да сам се најавила чекам већ сат времена. Дошла сам због болова у грлу. Међутим, људи с високом температуром, а посебно ако су у питању дјеца, имају предност - рекла је Костићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана