Вирус привремено зауставио рад Православне амбуланте

Илијана Божић
Вирус привремено зауставио рад Православне амбуланте

БАЊАЛУКА - Врата Православне амбуланте “Свети апостол и еванђелист Лука” затворена су из превентивних разлога због пандемије вируса корона, а неће радити док не буду укинуте све мјере уведене с циљем сузбијања заразе.

Амбуланта је од изузетног значаја за суграђане без здравственог осигурања, али и за младе љекаре, који у овој установи стичу праксу. Љекар и координатор у Православној амбуланти Симо Билбија каже да не раде од 15. марта, али да им се пацијенти јављају и највише питају за лијекове.

- Нисмо жељели да ризикујемо да се вирус корона појави у амбуланти па смо затварањем хтјели да заштитимо пацијенте, али и особље. Наши пацијенти су махом старији или људи средњих година, који немају приходе - рекао је Билбија.

Кроз Православну амбуланту годишње прође око 2.000, а мјесечно од 100 до 150 пацијената, углавном због упутница, лијекова те бесплатних прегледа.

- У редовним условима радимо у поподневним часовима, кад љекари запослени у другим здравственим установама могу да обаве смјену, јер наши доктори раде волонтерски из срца и жеље да помогну. Када смо почињали, прије 20 година, наш тим је чинило 150 љекара и 90 медицинских техничара, док их је данас 60 - рекао је Билбија.

Православна амбуланта има апарат за ултразвучно прегледање срца те операциону салу за мање захвате у локалној анестезији.

- Издајемо упутнице за вађење крви и специјалистичке прегледе и шаљемо пацијенте у Дом здравља и Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС, с којима имамо уговор. Прије три године отворили смо стоматолошку амбуланту, а позитивно је што има много младих стоматолога који желе да раде - рекао је Билбија.

Њихову апотеку снабдијевају донатори и фармацеутске фирме које редовно за божићне и васкршње празнике поклањају лијекове.

- Епархија бањалучка, која је носилац пројекта, обезбјеђује да амбуланта не оскудијева ни у чему. И град нам помаже, а има и појединаца који нам поклоне новац и лијекове - рекао је Билбија и додао да сарађују и са приватним ординацијама.

У Православној амбуланти прве професионалне кораке направила је и докторица Јелена Гарача.

- То је одскочна даска гдје се професионално оријентишемо у смислу специјалности. Важно је да постоји мјесто гдје се људи могу обратити за помоћ без размишљања о новцу и осигурању - каже Гарача.

Пракса

Др Симо Билбија каже да се у Православну амбуланту у посљедње вријеме јавило доста младих љекара, који су тек завршили студије, а немају радни ангажман.

- Апелујем на све младе љекаре да сарађују с нама. Увијек могу доћи, видјети како радимо и укључити се. Било би добро да једном у два мјесеца раде са пацијентима - рекао је Билбија и додао да се љекари, заинтересовани за рад, могу јавити на бројеве 065/601-212 и 065/306-138.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана