Вирозе напуниле амбуланте у Бањалуци

Весна Поповић
Вирозе напуниле амбуланте у Бањалуци

Бањалука - Вирозе су повећале број пацијената у амбулантама посљедњих дана. Многи траже помоћ љекара због опште слабости, повишене температуре, болова у мишићима, кашљања, болова у грлу, цурења носа и кијања.

Ово је потврдила начелник Службе породичне медицине у Дома здравља Косана Станетић.

- Иако многи мисле да су заражени вирусом грипа, у питању су респираторне инфекције различите јачине. Једни долазе са блажим симптомима, а други са јачим. Ипак, највише је дјеце и лица средњег животног доба. Мањи је број старијих особа. Разлог за то је што најчешће бораве у кућама, а мање на мјестима гдје би могли доћи у контакт са инфекцијом: у аутобусима, на јавним мјестима или кафићима. У сваком случају, од прошле седмице знатно је повећан број пацијената - објаснила је Станетићева.

Један од разлога који су проузроковали вирозе су и временске прилике, односно велике разлике у дневним температурама ваздуха.

- Ујутро и у вечерњим часовима је доста хладније него у току дана, тако да се велики број грађана не облачи адекватно. Организам је подложнији вирусима када су присутне такве температурне промјене - прецизирала је Станетићева.

Савјет љекара је да се избјегава боравак у великим групама.

- Треба што чешће и дуже боравити на свјежем ваздуху. Исто тако, важно је да се редовно провјетравају просторије у којима се борави. Треба јачати имунитет узимањем витамина Ц, меда и адекватном исхраном. Потребно је и више сна, а мање стреса - савјетује Станетићева.

Истакла је да је веома важно да грађани не узимају антибиотике на своју руку.

- Пацијенти треба да користе само оно што им љекар пропише и препоручи - закључила је.

Мјештанка Врбање Милка Перић каже да су код ње први симптоми били шкакљање у грлу и кашљање.

- Мислила сам да ће брзо проћи, али убрзо ме је забољело грло. Осјећала сам малаксалост, а почео је и да ми цури нос па сам одлучила да затражим помоћ љекара. Морала сам неколико дана да одлежим и сад сам већ боље - казала је Перићева.

Амбуланте

Према подацима Дома здравља Бањалука, на територији града у свим амбулантама је регистровано 187.386 пацијената.

Амбуланте раде у 35 мјесних заједница. У августу је положен камен темељац за изградњу нове амбуланте у МЗ Доња Кола. Нови објекат би требало да има површину од 123 метра квадратна и садржаваће љекарску ординацију, собу за медицинске интервенције, рецепцију отвореног типа за пријем и тријажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана