Велика конференција 18. септембра у Бањалуци: Градови региона траже формулу за опоравак туризма

Александар Стојановић
Велика конференција 18. септембра у Бањалуци: Градови региона траже формулу за опоравак туризма

БАЊАЛУКА - Туристичка конференција, на којој ће учествовати представници бројних градова из земље и региона, биће одржана 18. септембра, а главна тема ће, умјесто првобитно планиране о развоју медицинског туризма, бити како опоравити туризам од посљедица вируса корона.

Потврдио је ово за “Глас Српске” начелник Одјељења за туризам, културу и социјалну политику Невен Станић и додао да ће ово бити одлична прилика да се представе планови опоравка туризма и да се размијене идеје са представницима туристичких организација и радника у туризму из региона.

- На конференцији ће, као и претходних година, учествовати највећи стручњаци из области туризма, најуспјешније агенције и туристичке организације из земље и региона. Епидемија вируса корона знатно је утицала на туризам у читавом свијету и ово ће бити одлична прилика да на једном мјесту разговарамо и размјењујемо идеје о моделу опоравка у наредном периоду - казао је Станић.

Иако су све манифестације планиране за љето одгођене или отказане, Станић истиче да се од конференције није одустало управо због тога што је потребно да се заједнички тражи рјешење.

- Учесници су потврдили учешће, а конференција ће бити организована по сличном принципу који проводи Бански двор, односно модел “50 по 50”. Испоштоваћемо мјеру да у простору може да борави највише 50 људи, док ће остали учесници учествовати путем видео линка - нагласио је Станић.

Он истиче да је ова конференција већ постала препознатљива у земљи и региону. Прије двије године било је 250 учесника, док је прошле године конференцији присуствовало око 300 представника из области туризма.

- Очекујемо сличан одазив и ове године, без обзира на епидемиолошку ситуацију. Сви смо свјесни да је неопходно да заједнички нађемо најбоље рјешење, јер је свима у интересу да што прије опоравимо туризам. Уједно, ово ће бити прилика да Одјељење за туризам, културу и социјалну политику представи план за крај ове и почетак наредне године - закључио је Станић.

Отказане манифестације

Због актуелне епидемиолошке ситуације све планиране манифестације, међу којима су “Љето на Врбасу”, “Фреш вејв фестивал” и “Мото фест” су отказане или одгођене до стабилизације тренутне ситуације.

- Све ово много је утицало на цјелокупан живот у граду. Биљежимо велики пад прихода у свим сферама, јер недолазак страних држављана и наших грађана из дијаспоре, утиче на све сфере живота - истакли су из Туристичке организације града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана