Ваздух у Бањалуци пун чађи, прашине и угљен-моноксида

Весна Поповић
Ваздух у Бањалуци пун чађи, прашине и угљен-моноксида

Бањалук - Дошло је до повећања концентрације прашине и чађи из димњака, а у центру града и угљен-моноксида, због чега је квалитет ваздуха сврстан у другу категорију, потврдили су у Градској управи.

- У новембру и децембру регистроване су повећане концентрације такозваних лебдећих честица у ваздуху, као што су прашина и чађ због гријне сезоне и актуелног ложења различитих енергената. За разлику од новембра, од 3. до 7. децембра у центру града регистрована је и повећана концентрација угљен-моноксида - рекли су у Градској управи. Истакли су да је концентрација осталих полутаната, који се мјере, налазе у првој категорији те да је квалитет ваздуха на подручју града за ово доба године доброг квалитета. Додали су да се квалитет ваздуха током цијеле године мјери на три локације и то у Паприковцу, Борику и центру града.

Директор Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић је рекао да су ове вриједности уобичајене за зимски период када су, како каже, ниже температуре и више се ложи.

- Од почетка мјесеца је прекорачена и гранична и толерантна вриједност када су у питању лебдеће честице, а то значи да треба да обратимо пажњу и што мање боравимо напољу. Исто тако у центру града је претходних дана измјерена и прекорачена вриједност угљен-моноксида вјероватно због повећања броја аутомобила, што је довело да успорења саобраћаја - додао је Илић.

Иако се квалитет ваздуха мјери на само три локације у граду, Илић сматра да је ситуација слична и у осталим дијеловима града те нема пуно одступања. Додао је да на основу искустава из ранијих година сматра да ће ова ситуација потрајати највјероватније до краја фебруара.

Димњаци

Од почетка гријне сезоне Комунална полиција је појачала контролу чишћења и прегледа димњака на објектима који нису прикључени на јавну вреловодну мрежу.

- До сада смо у 150 случајева наложила чишћење димњака и преглед уређаја за ложење од стране овлашћених предузећа и достављање потврде о извршеном прегледу. У свим случајевима је поступљено по налогу Комуналне полиције и није било потребе за издавање прекршајних налога - истакао је начелник Одјељења комуналне полиције Миленко Летић и апеловао је на грађане да редовно одржавају димњаке и уређаје за ложење.

Утицај

Угљен-моноксид је гас састављен од атома угљеника и атома кисеоника, без боје, мириса и укуса, лакши од ваздуха. Он у организму изазива општу хипоксију (недостатак кисеоника), јер има јак афинитет за хемоглобин црвених крвних зрнаца. Истискујући кисеоник из рецептора црвених крвних зрнаца, он у њима, стварањем карбонил једињења, формира иреверзибилну везу, која ограничава транспорт и коришћење кисеоника у ткивима. Сваке године у свијету умре на стотине људи од посљедица тровања овим гасом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана