Ваздух на подручју Бањалуке углавном чист или незнатно загађен

Невена Рељић
Ваздух на подручју Бањалуке углавном чист или незнатно загађен

БАЊАЛУКА - Ваздух на подручју града углавном је чист или незнатно загађен, односно најчешће се може сврстати у прву или другу категорију квалитета.

Показали су то резултати мјерења концентрације лебдећих честица на мјерним мјестима у Центру, Борику и на Паприковцу, а који су објављени на сајту Градске управе. Мјерења су званична, а дневне табеле са подацима о квалитету ваздуха у граду могу се пратити на истом сајту.

- За период мјерења од 4. до 10. децембра, изузев 6. децембра, мјерења су показала да је ваздух био прекомјерно загађен. Толерантне вриједности у наведеном периоду су прекорачене код једне или више загађујућих материја - објављено је на сајту Градске управе.

Из Градске управе појаснили су за “Глас Српске” да нису увијек угрожена иста градска насеља.

- Све зависи од климатских промјена, односно од кретања ваздушних струја, тако да се параметри стално мијењају - казали су из Градске управе.

С обзиром на то да је зими активан велики број димњака због гријања, концентрација загађујућих материја се усљед тога повећава, што утиче на квалитет ваздуха.

- Зимски период, када људи користе различите врсте огрева, утиче на загађеност јер су повећане емисије у ваздуху из индивидуалних ложишта, као и тачкастих извора као што су топлане, разна постројења и слично - навели су из Градске управе.

Додали су да су резултати мјерења аерозагађења другачији у сатима када је мањи број аутомобила на улицама.

- То је случај нарочито за поједине полутанте као што је азот - појаснили су из Градске управе.

Подаци добијени мјерењем имисионих концентрација загађујућих материја у ваздуху пореде се са граничним и толерантним вриједностима дефинисаним Уредбом о вриједностима квалитета ваздуха.

Одредбама дефинисаним у члану 21. Закона о заштити ваздуха утврђене су три категорије квалитета ваздуха. У првој категорији ваздух је чист или незнатно загађен, када нису прекорачене граничне вриједности нивоа ни за једну загађујућу материју. У другој је умјерено загађен и граничне вриједности нивоа су прекорачене за једну или више загађујућих материја, али нису прекорачене толерантне вриједности ниједне загађујуће материје, док је ваздух у трећој категорији прекомјерно загађен, када су прекорачене толерантне вриједности за једну или више загађујућих материја.

Мјерење

Бањалука је једна од првих локалних заједница у БиХ која је организовала мјерење квалитета ваздуха и о томе редовно обавјештава јавност. Према уговору са Градском управом, Институт за грађевинарство “ИГ”, који је овлашћена институција са лиценцираном опремом и стручним лицима, мјери квалитет ваздуха у Центру, Борику и на Паприковцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана